Myndigheder i vildrede: 175 minkfarme smittet - men ingen forstår hvorfor

Plus30. oktober 2020 kl. 09:5913
Myndigheder i vildrede: 175 minkfarme smittet - men ingen forstår hvorfor
Udbredelsen af smitten fredag morgen - fra at være et nordjyllandsk fænomen har den bredt sig sydpå, over Limfjorden og ned gennem Jylland. Illustration: Fødevarestyrelsen.
Virologer og dyrlæger arbejder på højtryk for at finde ud af, hvorfor pelsdyrene smitter hinanden over lange afstand med en potentielt problematisk ny covid-19-variant.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mink på 175 minkfarme er indtil videre smittet med covid-19-virus, og udviklingen har ledt til et større detektivarbejde fra myndighedernes side, som stadig er uden resultat.

De smittede farme – se kortet her – udgør tæt på hver sjette af de i alt 1.138 i Danmark, som er verdens største producent af mink med cirka 13 millioner skind sidste år.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
13
4. november 2020 kl. 17:08
SSi har ikke undersøgt den

SSi har ikke undersøgt den trafik af "vandrende arbejdskraft" primært fra østeuropa, der hen over året bistår rigtig mange farme med bl.a. vaccinationer, blodprøver, rengøring, sortering og pelsning. Eksempler herpå er netop det firma der har kontrakt på aflivning Christians Minkservic ( uden e) fra Hjørring og "Bobby Farmservice" fra Sæby der tilbyder rumænske " vikarer" som rejser rundt fra farm til farm. Se deres præsentationer på facebook. Kan tænke at det er ærgerligt, at SSI's mail til minkfarmerne gik galt i posten...og ingen blev mere insisterende,.. Når man beslutte så drastiske tiltag må Folketinget også kunne skærpe oplysningspligten.

11
1. november 2020 kl. 09:57
Re: Det er i hvert fald ikke

den kan ikke overleve længe i naturen.

Jo det kan de, og da de ikke har nogle naturlige fjender, så er det med til at forværre problemet. Lever typisk langs søer / vandløb.

10
31. oktober 2020 kl. 23:27
Smitteafstand

De 7,8 km kommer fra afstanden mellem de første 20 smittede minkfarme. Medianværdien var hee på 1,06 kilometer med percentiler på 06-7,8 kilometer.https://m.agriwatch.dk/article/12482049

I jagten på smittekilden vil det altså være forkert at udelukke muligheder baseret på den lange afstand, 7,8 km, da det kunne tænkes at mennesker stod bag de få længere springe mellem farme, mens dyr kunne stå bag de mere hyppige korte spring.

9
30. oktober 2020 kl. 21:27
Virus mængde

Det kan jo være at mængden af virus det skal overføres til mink for at skabe Covid i udbrud, er minimal ifht mængden af virus det skal til før et menneske kan testes positivt.

Dermed kan alle mennesker som bærer bare ekstremt få virus partikler med uforvarende starte udbruddet.

7
30. oktober 2020 kl. 16:22
Nu er der også kommet smitte

Nu er der også kommet smitte på en minkfarm i Blekinge (Sydsverige), og så lang tror jeg ikke at måger flyver, så det må være det dyr der heder 'menneske', som nok er den mest sandsynlige smitte kilde/bærer. I øvrigt så har de foreløbigt valgt at ikke slå hele besætningen ned. Hvordan konstaterer man COVID-19 på mink, de kan vel ikke være særligt 'samarbejdsvillige' til en prøve ??, eller er det kun når de er døde af COVID-19.

6
30. oktober 2020 kl. 14:18
Det er i hvert fald ikke

Det er i hvert fald ikke minkene, der går ud og socialiserer om natten...

Spredningen må ske via mennesker eller vilde dyr.

Menneskene kan være minkavleren, familien og de ansatte, men i virkeligheden kommer tilsynsmyndigheder og leverandører (f.eks. af foder) rundt til mange flere minkfarme på kort tid.

Mink er rovdyr. Hvis en mink slipper ud (f.eks. hjulpet af dyreaktivister), volder den stor skade på smådyr og småfugle, før den selv dør - den kan ikke overleve længe i naturen. Derfor er minkfarme solidt indhegnede.

Så kun de vilde dyr, som kan flyve eller kravle over hegnet, kan komme i betragtning.

Dyret vil ikke kunne komme i kontakt med selve minken, kun med foder (formålet med besøget, sandsynligvis) og afføring. For en virus, der skal ned i lungerne for at få ordentligt fat, lyder det ikke specielt smittefarligt, men man ved jo aldrig.

5
30. oktober 2020 kl. 14:07
Re: Måske skulle man checke indersiden af mågerne

Ja der er måske også mulighed for at der er trækfugle, og så kunne jeg godt tænke mig at rotter var en mulighed. De kunne være kommet gennem rør syd for Limfjorden. Hvorfor der er hul i kortet sydpå kan jeg kun forklare med katte og fugle.

4
30. oktober 2020 kl. 14:02
Hvis jeg var minkavler, ville

Hvis jeg var minkavler, ville jeg skynde mig at etablere et fugle-net over farmen. Det må være en overskuelig investering. Hvis alle de ikke-inficerede minkfarme gør det, får vi samtidig klarhed på, om fugle er en vigtig spredningsmekaniske. Når jeg ser ind over de minkfarme, vi har her i Odsherred, er der altid flokke af fugle omkring - ikke bare måger, men også krager og råger. Man kunne måske endda forestille sig at staten finansierede dette forebyggende initiativ, frem for bare at betale for døde mink...

3
30. oktober 2020 kl. 13:38
Måske skulle man checke indersiden af mågerne

Hvis de har virus på fødderne, er det nok også inden i dem, hvor det formentlig kan overleve længere. Hvis det kan overleve en tur gennem en måge, er de jo nærmest bygget til at sprede smitten.

2
30. oktober 2020 kl. 13:29
Hvorfor mink men ikke svin ?

Hvad er forklaringen på at covid 19 smitter mink , men tildyneladende ikke svin ?

1
30. oktober 2020 kl. 12:42
Hvad med flagermus? Det ville

Hvad med flagermus? Det ville være meget ironisk, hvis den første virusvektor smittede tilbage....tænkte også ræve, men de er udelukket iflg. artiklen.