Den anerkjente tidsskriftsredaktøren har hatt hendene fulle etter at det ble kjent at den norske kreftforskeren Jon Sudbø ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet har fabrikkert data til en artikkel som er publisert i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet.

I tillegg til Sudbø, som har erkjent å ha jukset, er det 13 andre medforfattere på forskningsprosjekt som skapte oppmerksomhet over hele verden med sine resultater.

Nøye gjennomgått.

Redaktøren i The Lancet, Richard Horton, har gått igjennom hva som skjedde før artikkelen ble offentliggjort.

- Vi hadde mange runder i prosessen før resultatene ble publisert hos oss. Minst seks av medforfatterne, deriblant noen av de norske, hadde omfattende korrespondanse med oss og med hverandre om datagrunnlaget og analysene. De var meget involvert i dette.

- Da er det helt uforståelig for meg at ingen av medforfatterne har visst noe, sier Horton til Aftenposten.

Katastrofal svikt.

- Dette er den største svindelen fra en forsker verden noen gang har sett, og med en katastrofal svikt i samarbeidet mellom forskerne som står bak arbeidet, sier Horton.

Når forskere sender inn en artikkel for publisering, sender tidsskriftet artikkelen videre til tre eller fire uavhengige forskere for vurdering.

Når de har sagt sitt, sender tidsskriftet beskjed til forskerne om artikkelen er akseptert for publisering eller ikke, sammen med innspill og kommentarer fra de eksterne ekspertene.

Det var i denne fasen at kontakten gikk hett mellom USA , Norge og The Lancet.

Feil på feil.

Horton reagerer spesielt på at de norske medforfatterne ikke har reagert på det som i ettertid viser seg å være feil på feil på feil i dataene som er brukt i studien.

I artikkelen er det blant annet oppgitt at man har fått data fra CONOR og fra det norske reseptregisteret. Disse er først etablert i 2004, altså etter at dataene til den aktuelle studien er samlet inn og analysert.

- Det er ufattelig at medforfattere som har et ansvar for å ha bidratt i vesentlig grad til arbeidet med artikkelen, ikke har avdekket disse feilene, sier Horton.

Horton er ikke alene om å forundre seg over at de andre medforfatterne ikke har visst.

- Jeg er langt på vei enig med Lancet-redaktøren og synes det er veldig rart at medforfatterne ikke har reagert på innholdet i artikkelen. Det er bare feil på feil, som det så til de grader er enkelt å oppdage, sier divisjonsdirektør Camilla Stoltenberg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Ansvar.

- Det er medforfatternes ansvar å sørge for at det er korrekte opplysninger som komme frem. Her er det flere opplysninger som burde vært korrigert selv om det ikke hadde vært fusk.

- Men det er også åpenbare feil i dataene, sier leder for styringsgruppen i CONOR og professor i epidemiologi, Inger Njølstad, Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø.

Hun legger til at denne saken bør reise en skikkelig debatt om medforfatterskap i norsk medisinsk forskning, og hvilket ansvar samtlige som setter navnet sitt på en vitenskapelig artikkel faktisk har.

Trekker artikkelen.

Allerede fredag ba Lancet-redaktøren om en skriftlig redegjørelse for hva som er skjedd fra hovedforfatteren av den nå så skandaleomsuste artikkelen.

Samtlige medforfattere må også svare for seg overfor redaktøren.

- Jeg vil ha svar på hva som har vært deres bidrag og om de har visst noe om dette, sier Horton.

Han har allerede fått fastslått at hovedforfatteren Jon Sudbø har fabrikkert dataene, og at resultatene The Lancet har presentert for et samlet medisinsk fagmiljø verden over, er feil.

Det betyr at The Lancet trekker artikkelen i neste utgave.

Alle rutiner fulgt.

I nummeret The Lancet kommer med på lørdag, vil det altså stå svart på hvitt at den norske forskeren har jukset, og at ingen må bruke resultatene fra studien til noe som helst.

- Det er helt ekstraordinært at det jukses på denne måten. Det er veldig trist, sier Horton.

- Kunne dere avverget dette på noen måte?

- Nei, vi kan aldri sikre oss helt mot svindel. Vi har fulgt alle rutiner for kvalitetssikring, sier Horton.