The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20111005223341/http://www.citynews.ro/cluj/din-licee-5/sistemul-de-invatamant-distrus-de-lipsa-reformelor-61362/
Cauta RSS Feed Schimba judetul

Sistemul de invatamant distrus de lipsa reformelor

Din licee 17 Octombrie 2009 - 18:35 - Vizualizari: 1314
Sistemul de invatamant distrus de lipsa reformelor


Aproape jumatate dintre romani sunt de parere ca sistemul de invatamant este prost, iar peste jumatate dintre acestia sunt de parere ca acum 15 ani se facea scoala mai buna decat in prezent, arata un studiu publicat in aceasta saptamana de Gfk Romania.



Potrivit studiului, 44% dintre romani se arata nemultumiti de sistemul scolar actual, iar 74% cred ca scoala are o calitate mai scazuta decat acum 15-20 de ani.
Principala cauza pentru degradarea sistemului educational este lipsa reformelor, interesul scazut al elevilor si pregatirea redusa a cadrelor didactice care nu mai sunt motivate sa intre in sistem.



Marin Plosca, director al Centrului judetean de Asistenta Psiho-Pedagogica Cluj sustine ca, in ultimii 20 de ani, reformele incepute au fost doar de fatada. “Romanii sunt la fel de multumiti de scoala precum de viata pe care o duc. Raportul este chiar ingrijorator, dar, din pacate, s-ar putea sa fie adevarat, pentru ca reformele din invatamant, de 20 de ani, de la schimbarea regimului politic, au fost doar de fatata. Reforma inseamna sa restructurezi un intreg sistem”, a precizat Plosca.



Acesta spune ca sistemul nu s-a inrautatit, dar a ramas in urma. “Au fost unele mici lucruri care s-au schimbat. Poate ca una dintre vini o poarta oamenii politici, care aveau in mana modalitatile de a schimba acest sistem”, a mai spus Plosca.


Mircea Dragos, directorul Centrului de Excelenta Cluj sustine ca interesul elevilor, respectiv lipsa acestuia, si slaba pregatire a unor cadre didactice contribuie la degradarea sistemului educational.

 

“Trebuie sa privim la situatia in care suntem: o problema este legata de interesul elevilor. Multi elevi nu realizeaza importanta studiului. O alta problema e legata de pregatirea profesorilor. Cei bine pregatiti nu intra in sistemul de invatamant, pentru ca nu e bine platit si pentru ca aceasta meserie nu mai e la fel de atractiva. Mai mult, sistemul de valori nu e bine conturat”, a spus Mircea Dragos.


 Acesta sustine ca, in acest moment, scoala este foarte polarizata. “Exista elevi foarte buni, dar dupa ei exista o mare pauza, si apoi vin elevii mai putin pregatiti. Este o distanta mare intre acestia si, din pacate, sistemul actual nu permite profesorilor sa lucreze diferentiat. Un profesor care are 30 de copii la clasa nu poate sa fie atent cu fiecare in parte”, a explicat directorul centrului de excelenta.

Tudor Ravoiu

Responsabilitatea pentru continutul comentariilor nu apartine redactiei citynews.ro, ci utilizatorilor care le posteaza.