The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20140429163019/http://amordadnews.com/neveshtehNamyesh.aspx?NId=6010
 
     
  RSS
  جستجو
       

رنگ تارنما را بر گزینید

 
پرداخت آنلاین   Skip Navigation Links
بخشهای سایت
 
 
 
  آگهی
  دیدگاه سنجی
  خبرنامه

آدرس رایانامه (:ایمیل) خود را وارد کنید تا خبرنامه ی امرداد روزانه نوشتارهایمان را برای شما بفرستد

  پرخواننده ترین
پل «مزرعه‌كلانتر» در سيدني استراليا
همايش سازمان زنان زرتشتي با باشندگي ايرانيان
نشستي سرشار از گفته‌هاي نانوشته
باغي پر از لاله‌هاي رنگي در گوشه‌اي از پايتخت
کاخ قاجاریِ دلگشا، گنجینه‌ی سکه و رادیوهای قدیمی
ورزشكار زرتشتي، جايگاه نخست دو و ميداني كشور
معاون شهردار منطقه در «جمشيدجم»
جایی برای دیدن ستاره‌ها
پذيرشگاه اصفهان پذيراي مسافران است
نونهالان مهد كورش به گردش رفتند
 
  رویداد
 
 
  فعالان فرهنگي نجف‌آباد: «پنگ‌خانه» را ويران نكنيد
سايه‌ي شهرداري نجف‌آباد بر كهن‌ترين «ساعت آبي»‌ شهر
خبرنگار امرداد - میترا دهموبد :
آدينه، ١١ آذرماه، براي دوستداران ميراث طبيعي و فرهنگي شهرستان نجف‌آباد اصفهان، شب درازي بود، شبي پر از دلهره و نگراني.
دوستداران ميراث فرهنگي نجف‌آباد، در كنار «پنگ‌خانه‌ باغ نو»، يكي از كهن‌ترين ساعت‌هاي آبي جهان، گرد هم آمدند تا از ويراني‌ شبانه‌اش به دست شهرداري اين شهر جلوگيري كنند.
«پنگ‌خانه‌»‌‌ها را كه مي‌توان ساعت آبي برشمرد، شيوه‌ي نوآورانه‌ي ايراني‌ها براي برآورد زمان آبياري، هستند. در هنگامه‌اي كه چيزي به نام ساعت، بر مچ دست نبسته بوديم، بر ديوار خانه آويزان نكرده بوديم و بر ميدان شهر نيز از ساعت خبري نبود، با بهره‌گيري از ابزاري به‌نام پنگ، در جايي كه به پنگ‌خانه، نامور است، زمان آبياري هر زمين برآورد مي‌‌شد.
 
پنگ‌خانه چناران

نويد حسني از فعالان فرهنگي اين شهر گفت: «متوجه شديم كه باهمه‌ي كارهايي كه براي جلوگيري از ويراني پنگ‌خانه انجام داده‌‌ايم و با نامه‌نگاري‌هاي سازمان‌های مردم‌نهاد براي جلوگيري از كار راه‌سازی، شهرداري دست به كار راه‌سازي شده است. شهرداري در اين راه‌سازي، در طرح تازه‌اي كه گويا مهندس‌ها، ريخته‌اند، مي‌خواهد، بلوار تازه‌ساز وليعصر را به خيابان دلگشا، وصل كند. در اين راه، خيابان جوي خارون به همراه شماري باغ و درخت،‌ جوي كهنسال خارون، پنگ‌خانه‌ي باغ نو و ١٥٠ اصله درخت چنار كهنسال در كنار جوي خارون، نابود مي‌شوند.»
حسني با اشاره به اين‌كه اقتصاد نجف‌آباد از دیرباز بر پایه‌ي کشاورزی و باغبانی بوده است، گفت: «با توجه به این‌که در گذشته ابزاري همچون ساعت برای تعیین زمان آب‌رسانی و تعیین سهم هر کشاورز از آب، در دسترس نبوده، کشاورزان با روشي نوآورانه که در جايي به نام پنگ‌خانه انجام می‌شده‌است، زمان آبياري هر زمين را برآورد مي‌كرده‌اند.»
 
پنگ‌خانه چناران

 پنگ‌خانه‌ها، در میان زمين‌هاي کشاورزی و در نزدیکی منبع آب ساخته مي‌شده‌اند. پنگ‌خانه‌ها، چهارتاقي‌هاي كوچكي هستند که چند جوی آب از كنارش می‌گذشته‌است. مسوول بخش‌بندي آب و سنجش زمان، كه مورداعتماد كشاورزان و مردم بوده و به «ميراب»، نامور بوده، مسووليت اين كار را بر دوش داشته است.
 نام پنگ‌خانه از ظرف فلزي كوچكي كه به «پنگ‌»، نامور بوده، گرفته شده است. به گفته‌ي حسني، اين ظرف فلزي كوچك كه در ته خود، سوراخ ريزي دارد، ابزار سنجش زمان آبياري هر كشاورز بوده است. آب از درون اين سوراخ كوچك به درون ظرف، راه مي‌يافته و هر بار پر شدن ظرف، يك پنگ، به شمار مي‌آمده است.
حسني گفت: «بلوار وليعصر شهر نجف‌آباد كه تاكنون تا كناره‌ي پنگ‌خانه‌ي باغ‌نو، راهسازي شده، بنابر طرح جامع شهرداري، قرار است در دنباله، براي اين كه به خيابان دلگشا برسد، راهش را كج كند. بر سر اين راه كج‌شده نيز پنگ‌خانه‌ي كهنسال شهر قرار گرفته است.»
بنابر سخنان وي، افزون‌بر پنگ‌خانه‌ي تاريخي شهر با ادامه‌ي اين بلوار، همه‌ي درختان چند‌ده‌ساله‌اي كه در اين راه، در كنار جوي خارون، هستند، ريشه‌كن مي‌شوند.
او با اشاره به خشكسالي‌هاي كنوني، روند خشك كردن باغ‌ها و درخت‌ها و بي‌توجهي به كاشت درخت، خشكاندن و يا قطع كردن اين‌شمار، درخت را اندوهبار برخواند.
نويد حسني گفت: «شب ١١ آذرماه، دوستداران ميراث طبيعي و فرهنگي نجف‌آباد، پلك روي هم نگذاشتند. آن‌ها، سرما را به جان خريدند و به كنار پنگ‌خانه آمدند تا از ويراني‌اش جلوگيري كنند.»
به گفته‌ي وي با اين كه اين تجمع هيچ‌گونه جنبه‌ي سياسي نداشت اما با حضور مامورین نیروی انتظامی مردمي كه آمده بودند تا بگويند كه خواهان حفظ این دو میراث گرانبها(پنگ‌خانه و درختان) هستند، متفرق شدند.
نويد حسني گفت: «افزون‌بر اين‌كه خواهان پاسداري از پنگ‌خانه‌هاي شهر به عنوان يكي از كهن‌ترين ساعت‌هاي آبي جهان هستيم،‌ دوستداران ميراث تاريخي و طبيعي نجف‌آباد، اميدوارند كه با همكاري شهرداری، فرمانداری و میراث فرهنگی استان اصفهان، پنگ‌خانه باغ نو و پنگ‌خانه چناران، به سياهه‌ي(:فهرست) ميراث ملي كشور بپوندند.»

پنگ‌خانه چناران
پنگ‌خانه چناران
پنگ‌خانه چناران
پنگ‌خانه چناران
6744
  13/09/1390   ساعت 14:09   دیدگاه 5368 بازدید  
 
15/09/1390-7:13 تاریخ و ساعت   سلیمان نام نویسنده  
من فکر کنم که با شهرداری باید باز هم نامه نگاری شود. به هر حال آن ها هم از همین مردم هستند. اینقدر باید بروند و بیایند تا مسوولان شهری هم به اهمیت پنگ خانه و حتا ارزش درختان پی ببرند. امیدوارم دوستداران میراث فرهنگی نجف آباد دست از تلاش برندارند.
 
15/09/1390-7:17 تاریخ و ساعت   محمد از اصفهان نام نویسنده  
خیلی جالب بود. راستش را بخواهید من اصلا نمی دانستم پنگ یا پنگ خانه چیست. هرچند خبری که درباره این پنگ خانه خواندم کمی ناراحت کننده بود اما چه خوب میشد اگر شهرداری ها در طرح هایشان به میراث طبیعی و به میراث فرهنگی احترام می گذاشتند. امیدوارم این پنگ خانه همانطور که در آخر خبر نوشته اید نه تنها خراب نشود بلکه با همکاری حتا ثبت ملی هم بشود. مگر ما چندتا از این گونه چیزها داریم.
 
16/09/1390-10:28 تاریخ و ساعت   س. جهانگيري نام نویسنده  
واي بر ما اگر اين جوانان را تنها بگذاريم. من هرچند كس خاصي نيستم اما به عنوان يك ايراني به ايراني كه جوانان برومندي دارد كه شب و سرما را وقعي نمي‌ نهند و براي ميراث سرزمينشان تا صبح بيدار مي‌ مانند افتخار مي كنم. اميدوارم همه ما اينطور باشيم اگر اين گونه شود هيچ كس حق ندارد انوقت درختانمان را ريشه كن كند يا تاريخمان را ويران.
 
 

دیدگاه شما

نام شما :
پست الکترونیک :
شرح:
 
 
 
 

 
 
 
©AmordadNews.com 3748 Zartoshti - Powered By Bimarz.com