The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20190506122105/https://www.andorradifusio.ad/noticies/els-anys-50-linici-del-somni-andorra

ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Els anys 50, l'inici del somni andorrà

www.andorradifusio.ad

De la mateixa manera que Amèrica, Andorra també va tenir el seu somni andorrà. Va ser a partir dels anys 50 un moment en què el país va viure un revulsiu amb l´arribada del turisme de masses. Ara un catàleg de l´Arxiu Nacional recorda aquesta època.

El final de les guerres a la segona meitat del segle XX suposen un augment del nivell de vida i Andorra es converteix en destí de compres i lleure.

És el moment en què proliferen les comunicacions per carretera. Arriben els primers autobusos plens d´esquiadors i els comerços publiciten productes estrella com el tabac i el licor. Preus atractius i novetats provinents de Suïssa, Alemanya o Amèrica que utilitzen Andorra com a plataforma de pas cap a França i Espanya.

Neixen els primers centres comercials com Prisunic que veu arribar novetats com el Duralex, el vidre que no es trenca, les mitges de niló i les primeres màquines amb tot tipus d´usos que funcionen amb electricitat. Articles als quals els visitants no es poden resistir.

El país comença a veure en el turisme un sector cabdal per a l´economia amb l´esquí com un dels grans atractius, per això es fa fonamental mantenir el port d´Envalira practicable a l´hivern, Viladomat posa en marxa el primer teleesquí llarg (1957-1958) s´instal·len els primers telecabines, dels quals avui dia només en queda el record, com el d´Encamp.

Amb el turisme arriben els contrastos. El país viu anys en què l´economia tradicional al camp conviu amb una imatge moderna del fons de la vall amb la concentració d´hotels, restaurants, botigues i garatges. Per als més còmodes, excursions amb jeep a la muntanya, una tarda de toros i flamenc o un ball a La Rotonda. Això sí, sempre ben vestit, res d´anar amb pantaló curt, més conegut com el short pel carrer.

Els anys 50 suposen l´inici d´un somni andorrà que dona lloc a l´Andorra d'avui dia.
 

**Les fotografies del catàleg, que es pot consultar al web de Cultura, pertanyen als següents fons: V. Builles, Jean Ribière, Casa Rossell (Joaquim de Riba i Joaquim de Riba Cassany) Guillem de Plandolit, Rafaeló (Julià Roqueta), Josep Alsina, W. Lengueman, Francesc Pantebre, Fons Marc Pantebre (Col. Delius), Fons Glanet i el fons de l’Associació Fotogràfica de Catalunya.

Informa: Rosa Alberch
 

Comparteix: