The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20200314125959/https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar--besvar/infektioner/ovanliga-infektioner/covid-19-coronavirus/
OVANLIGA INFEKTIONER

Covid-19 – coronavirus

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner om influensa, med feber och hosta. De flesta blir lindrigt sjuka.

Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019. Eftersom det är en nyligen upptäckt sjukdom ökar kunskapen om den successivt. 1177 Vårdguiden följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppdaterar den här texten kontinuerligt.

Stanna hemma om du är sjuk

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma när du har symtom på luftvägsinfektion. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar.

På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra. 

Undvik att träffa andra som kan bli svårt sjuka, till exempel äldre personer. Det gäller även om du eller ett barn bara har lindriga symtom.

Västra Götaland

Symtom

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. Det är vanligt med feber, snuva, torrhosta, muskelvärk och till exempel magknip eller diarré. En del får andningsbesvär.

Symtomen kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

En del får svårare besvär, som lunginflammation.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta genast en vårdcentral  eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Ring alltid först

Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Du som har allmänna frågor om covid-19

Läs mer på Folkhälsomyndigheten eller Krisinformation.se om du har allmänna frågor om covid-19. Du kan även ringa telefonnummer 113 13. På Krisinformation.se finns också teckentolkad information om covid-19 och råd om hur du pratar med barn om coronaviruset

Så smittar covid-19

Covid-19 smittar framför allt när någon som har sjukdomen hostar eller nyser. Droppar med viruset kan då färdas genom luften och nå en person i närheten. Oftast handlar det om någon eller några meters avstånd. Får man viruset på händerna och sedan rör vid ansiktet kan smittämnen hamna i näsan, munnen eller i ögonen. Det kallas för droppsmitta.

Dropparna finns kvar i luften en kort stund och faller sedan ned på föremål och ytor. Där kan viruset vara kvar i upp till flera dagar, men det finns inget som tyder på att personer har smittats genom att ta i föremål.

Tvål eller handsprit är effektivt mot viruset

Handtvätt med tvål och vatten eller användning av handsprit är effektivt mot viruset. Ytor kan rengöras med desinfektionsmedel. Det gör att viruset inte längre kan göra en person sjuk.

Smittar när symtomen kommer

Personer med covid-19 kan smitta andra från och med att de första symtomen kommer. Även personer som inte känner sig så sjuka och bara har lite hosta eller feber kan smitta andra.

Du kan smitta så länge du har symtom, och även några dagar efteråt.

Det finns inget som tyder på att covid-19 smittar från människor till djur.

Hur kan jag undvika att få covid-19?

Här är några allmänna tips på saker du kan göra själv för att undvika att få smittsamma sjukdomar, som exempelvis covid-19:

Filmen visar hur du tvättar händerna för att minska risken att bli sjuk.

Undersökning och utredning

Det är inte säkert att du behöver undersökas fast du kan ha covid-19.

Varför undersöks jag inte fast jag är sjuk och har varit i riskområden?

Covid-19 är en ny sjukdom i Sverige och sätten att förhindra eller fördröja den behöver förändras när allt fler blir sjuka. Tidigare undersöktes alla med symtom som har varit i länder eller områden med många sjuka. Nu undersöks du bara om du behöver vård på sjukhus, eller ibland om du arbetar i vård eller omsorg.

Så går undersökningen till

Skulle du behöva undersökas får du kontakt med en infektionsmottagning och instruktioner som du ska följa.

Du får lämna ett eller flera prover. Provtagningen kan antingen ske i ditt hem, eller på en särskild vårdmottagning. Ett prov tas i näsan, med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. Det kan kännas lite obehagligt, men går fort. Ibland får du också lämna blodprov. Prov kan ibland också tas från slem som du hostar upp. Proverna skickas i väg och du får vänta på svar.

Vårdpersonalen har skyddande kläder

Vårdpersonalen har på sig särskilda skyddande kläder. Det är en slags rock, handskar, en andningsmask och skyddsglasögon eller ett visir för ansiktet. Det kan upplevas som en ovanlig situation, men det är rutin vid vissa sjukdomar. Kläderna används för att undvika att personalen får sjukdomen och så att de inte kan överföra den till exempelvis andra patienter. Det kan vara bra att berätta det för ett barn eller någon som brukar känna oro inför att bli undersökt.

Behandling

De flesta får en luftvägsinfektion med lindriga symtom, som går över av sig själv. Symtomen kan lindras genom vanliga råd vid en luftvägsinfektion. Det kan vara att vila, dricka för att lindra hostan eller att använda receptfria febernedsättande läkemedel vid behov.

Det tar oftast ett par veckor att återhämta sig.

Stanna hemma

Har du fått covid-19 ska du stanna hemma så länge du har symtom, och ytterligare en vecka. Det är för att undvika att andra smittas. Bor du med andra kan de också få instruktioner. Det är vanligt att ha daglig kontakt med vårdmottagningen. Läkaren bedömer när det går bra att träffa andra personer igen.

Ibland behövs sjukhusvård

En del som får covid-19 blir mer sjuka, i exempelvis lunginflammation. Sjukdomen kan bli allvarlig, även om det är ovanligt. Förutom lungorna kan då också andra organ påverkas och det kräver vård på sjukhus. Behandlingen går då ut på att stödja lungornas och eventuella andra organs funktion.

Det finns inget vaccin mot covid-19

Det finns ännu inget läkemedel eller vaccin mot covid-19. Eftersom covid-19 orsakas av ett virus och inte bakterier så hjälper inte antibiotika.

Om covid-19

Covid-19 står för coronavirus disease 2019. Disease är det engelska ordet för sjukdom. Sjukdomen covid-19 orsakas av ett så kallat coronavirus, som fått namnet SARS-CoV-2. Det finns flera hundra olika coronavirus. De flesta gör att djur kan bli sjuka, men ett fåtal kan även människor bli sjuka av. Några av dem orsakar vanliga förkylningar.

Covid-19 är en sjukdom som omfattas av smittskyddslagen.

Det nya coronaviruset upptäcktes i slutet av 2019 i staden Wuhan i Kina. Troligtvis överfördes det från djur till människor på en djurmarknad, men det är inte helt bekräftat. Sjukdomen har därefter spridits till många länder. Eftersom det är en ny sjukdom är inga människor immuna mot den. Därför samarbetar myndigheter i många länder för att begränsa att sjukdomen sprids.

Sjukdomen finns i stora delar av världen

Smittspridningen började i Kina, men har nu spridit sig till stora delar av världen. Det kallas pandemi när en smittsam sjukdom finns i många länder samtidigt. Pandemi betyder inte att sjukdomen är allvarligare i sig.

Områden där många har blivit sjuka är Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea, norra Italien och Österrike.

Inför utlandsresor

Planerar du att resa i andra länder och undrar om smittspridning av covid-19 pågår där? Läs reseinformationen och följ rekommendationerna från Utrikesdepartementet, UD.

Du kan också läsa om allmänna hälsoråd och vaccinationer inför resor här.

Information in English

You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website.

You can also find information about covid-19 on the websites of the European Centre for Disease Prevention and Control as well as the World Health Organization.

Till toppen av sidan