Direct naar artikelinhoud
NieuwsNertsenfokkerij

Op 1 maart volgend jaar is het afgelopen met de nertsenhouderij in Nederland

Het kabinet maakt een einde aan de nertsenhouderij: de fokkerijen moeten op 1 maart volgend jaar stoppen, melden bronnen aan het ANP. Dat is drie jaar eerder dan gepland. Het kabinet trekt voor de stoppersregeling 140 miljoen euro uit. Eerder was er al 40 miljoen euro voor uitgetrokken.

Nertsen bij een onderzoeksbedrijf voor pelsdieren.Beeld ANP

Het besluit zou komen na een advies van het Outbreak Management Team, een team deskundigen dat het kabinet adviseert in de bestrijding van het coronavirus. Er komt geen preventieve ruiming van nertsen. Dat scheelt het kabinet geld. Ook worden de regels voor nertsenhouderijen aangescherpt omdat het aantal besmette bedrijven blijft stijgen. Verder komt er een onderzoek naar eventuele nalatigheid van nertsenhouders. De plannen moeten vrijdag nog door de ministerraad.

Al dertig jaar wordt geprobeerd de nertsenfokkerij in Nederland te verbieden, schreef Volkskrantverslaggever Peter de Graaf eerder in een profiel van de sector. Niet alleen zorgen om het dierenwelzijn speelden een rol: het fokken en doden van dieren louter voor een luxe modeproduct als bont werd onethisch geacht.

In 1989 riep de PPR, de politieke partij die zou opgaan in GroenLinks, het kabinet al op het fokken van pelsdieren te verbieden. Dat gebeurde in de jaren negentig met de vos en de chinchilla, maar de nerts werd vooralsnog ongemoeid gelaten.

Pas in 2006 werd met succes een wetsvoorstel ingediend om de nertsenfokkerij te stoppen, door de SP en PvdA, al duurde het nog tot begin 2013 dat de Wet verbod pelsdierhouderij van kracht werd. Nertsenfokkers gingen nog naar de rechter, maar in 2016 kwam het finale oordeel: bestaande nertsenhouderijen kregen een overgangstermijn tot eind 2023 om hun investeringen terug te verdienen. Maar vanaf 2024 moest het klaar zijn met de nertsenfokkerij in Nederland. Nu is dat dus met drie jaar vervroegd.

Er zijn in Nederland ongeveer 130 nertsenhouderijen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2019. Ruim eenderde van de 800 duizend nertsen die Nederland telt, wordt gehouden in Brabant-Zuidoost. Hierbij is alleen gekeken naar de moederdieren.

Medewerkers van de NVWA zijn bezig met het ruimen van nertsen op een met het coronavirus besmette nertsenfokkerij.Beeld ANP

LEES VERDER: 

Lang was het een lucratieve handel: sommige nertsenfokkers zijn (multi)miljonair geworden. Maar het is ook de meest verguisde intensieve veehouderij van Nederland. Lees hier een profiel over de sector.

De ruiming van de nertsen gebeurt in betrekkelijke rust in en buiten de stallen. ‘Het is verschrikkelijk om te zien dat je grote aantallen dieren doodmaakt en naar een destructor afvoert.’ Lees hier een reportage over het ruimen van een met het coronavirus besmette fokkerij.