The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20090216081436/http://www.sfin.ro:80/articol_8335/atacul_clonelor_in_taximetria_bucuresteana.html
Saptamana Financiara Online
16 februarie 2009, ora 10:12
Info Sfin
Cont nou Cont nou | Ati uitat parola? Autentificare:
cautare avansata
mergi
 
Shop JN
financiarul
jurnalul
antena3
antena1
romantic fm
scoala voiculescu
Prima pagina  » Actualitate  » Anchete  » Atacul clonelor in taximetria bucuresteana

Atacul clonelor in taximetria bucuresteana

23/03/2007
de Valentin Moraru
Atacul clonelor in taximetria bucuresteana

„Baietii destepti" din localitatile limitrofe Capitalei isi iau licente din Ilfov si opereaza ilegal in Bucuresti.

„Baietii destepti" din localitatile limitrofe Capitalei isi iau licente din Ilfov
si opereaza ilegal in Bucuresti.


De cateva luni, Bucurestiul a fost invadat de taxiuri inregistrate in judetul Ilfov. Sunt tot galbene, cu marcaje specifice pe portiere, tot cu lampa si caseta de taxi, diferenta dintre ele si un taxi de Bucuresti fiind, practic, invizibila pentru clienti. Aceasta este data de placuta cu numarul de licenta, care nu este din Capitala, ci din judetul Ilfov. Prin faptul ca opereaza in Bucuresti, si nu in localitatile unde sunt licentiate, taxiurile-fantoma incalca legea. Desi principalele companii de taximetre au sesizat problema organelor abilitate, masurile intarzie sa apara.
Lista de asteptare pentru obtinerea unei licente de taximetrie in municipiul Bucuresti contine in prezent peste 1.500 de nume. Asteptarea dureaza si pana la doi ani pentru a obtine un astfel de act, intrucat cei care deja le au nu obisnuiesc sa renunte usor la ele. Pentru a putea desfasura totusi aceasta activitate, unii „baieti destepti" au gasit „solutia" - obtinerea de licente de taximetrie din comunele sau orasele limitrofe Bucurestiului. Desi nu au voie sa opereze in Capitala, o fac cu succes si le iau painea de la gura companiilor care respecta legea.

Bataie mare pe licente
Reprezentantii firmelor de taximetrie care opereaza in prezent in Capitala considera ca numarul licentelor acordate de primaria generala este actualmente prea mare. In sprijinul acestei afirmatii se da exemplul Parisului, zona metropolitana cu peste 11 milioane de locuitori, care beneficiaza de fix 15.000 de taxiuri licentiate. La noi, in Micul Paris, exista 9.500 de licente, la care se adauga inca 500 cu regim sezonier, cifre apreciate ca disproportionate in raport cu necesarul de taxiuri. Acestea sunt prea multe si incurca traficul pe strazile si asa subdimensionate.
Motivul pentru care s-a aprobat acordarea unui numar atat de mare de licente este un studiu de piata efectuat de Primaria Municipiului Bucuresti, care estima, acum cativa ani, necesarul de taximetre in functie de numarul de locuitori ai Capitalei. Atunci s-a luat decizia de a avea 9.500 de taxiuri pe strazi. Situatia s-a mai schimbat, iar ultimul studiu al primariei a relevat un necesar de numai 8.500 de taximetre. Cu toate acestea, retragerea, chiar si treptata, a 1.000 de licente este imposibila.
Problema este insa cu totul alta. Nu cele 1.000 de taximetre in plus din Bucuresti deranjeaza, ci faptul ca pe piata au intrat alte 1.000 de taxiuri-pirat provenite din judetul Ilfov.

Manevra de ocolire
Ca sa nu astepte doi ani pana sa le vina randul sa-si ia licente „de Bucuresti", unii intreprinzatori au gasit o varianta prin care ocolesc legea si practica totusi taximetria. Neavand cum sa obtina rapid autorizatii din Bucuresti, unele firme inregistrate in Capitala si-au facut puncte de lucru in comunele din jur si au solicitat eliberarea de licente de la primariile locale. Le-au obtinut, dar acestea le dau dreptul de a opera doar pe raza localitatilor de unde au primit actul in cauza. Mai mult, in localitatile din provincie nu exista o limita a numarului de autorizatii ce se pot acorda, intrucat primariile de acolo nu au intocmit un studiu de piata care sa stabileasca necesarul de taximetre. Deci „baietii destepti" au profitat si au scos licente cu duiumul, pentru ca apoi sa ia cu asalt Capitala. Locul unde se fac bani cu adevarat...
In acest mod, o comuna precum Chiajna de exemplu (care se intinde pe doi-trei kilometri), beneficiaza (teoretic) de serviciile a peste 100 de taximetre... Iar situatia se repeta in majoritatea comunelor si micilor orase din Ilfov. In legatura cu aceasta, prim-vicepresedintele Camerei Taximetristilor a Municipiului Bucuresti, Vasile Stefanescu, ne-a declarat ca „in comuna 1 Decembrie s-au eliberat 180 de licente de taxi, in Popesti-Leordeni - 100, la Cornetu si Adunatii Copaceni sunt 60, iar la Cernica - 40".
Evident, la intersectiile din Chiajna, Otopeni, Buftea, Pantelimon sau din alte localitati poti sa tragi cu pusca si nu gasesti niciun taxi, pentru ca toate opereaza, de fapt, in Bucuresti.

Clone pe strazi
Una dintre problemele „tehnice" pe care le-au sesizat taximetristii bucuresteni este cea a placutelor numerotate pe care sunt obligate sa le aiba taximetrele licentiate. Astfel, in Bucuresti, taxiurile sunt numerotate de la 1 la 9.500. Exista asadar masina cu seria 0001, cea cu seria 0002 s.a.m.d. Problema e ca in comunele din Ilfov se inregistreaza tot masini care poarta seriile 0001, 0002 si tot asa. Pentru ca acestea intra si opereaza in Capitala, pe strazi exista, practic, mai multe masini cu aceeasi serie de licenta. Conform estimarilor taximetristilor, exista cate 50-60 de masini cu serii de licenta cuprinse intre 1 si 100. Acestea au capatat porecla de „clone"...
Din aceasta cauza, atat pentru autoritati, cat si pentru clientii taximetrelor nu mai exista o modalitate de control asupra „clonelor". Acest fapt se traduce prin imposibilitatea de a reclama un taximetrist care insala buna credinta a clientilor. Practic, daca un cetatean taxat cu o suma disproportionata pentru o cursa vrea sa depuna o reclamatie, trebuie sa mentioneze numarul de licenta al masinii in cauza. In acest moment apare confuzia, pentru ca exista mai multe masini cu aceeasi serie.

Problema impozitului
Toate firmele de taximetrie care functioneaza legal si isi desfasoara activitatea pe raza Capitalei si-au dotat masinile cu aparatele de taxat care emit bonuri fiscale. La fel se intampla si cu taxiurile-fantoma. Si acestea au aparate de taxat, dar sumele pe care le inregistreaza sunt impozitate in localitatile de provenienta, nu in Capitala (unde sunt realizate veniturile). Astfel, pe langa faptul ca se incalca Legea taximetriei prin operarea in alta localitate decat cea pentru care exista licenta, „clonele" mai incalca si legea fiscala. In plus, din cauza faptului ca nu pot fi urmariti si supravegheati, cei fara licenta de Bucuresti au tendinta de a nu porni aparatele de taxat si de a face taximetrie „ca la piata".

Ilfoveni tolerati
Desi, in principiu, taximetristii din Ilfov sunt renegati de cei bucuresteni, din cei 1.000 de soferi care lucreaza in Capitala exista si unii care sunt „tolerati". Pentru ca printre taximetristi exista si unii care chiar au domiciliul real in comunele ilfovene, acestora li se da voie sa lucreze in Bucuresti.
Cauza pentru care reprezentantii firmelor de taximetrie au acceptat acest lucru si ii lasa pe ilfoveni sa lucreze pe raza Capitalei este descrisa de reprezentanti ai companiilor de taximetre drept „o decizie umanitara". Pentru a nu le interzice dreptul la munca soferilor care sunt ilfoveni „cu acte in regula", Camera Taximetristilor a Municipiului Bucuresti a intocmit o lista cu 240 de soferi independenti carora nu le contesta dreptul de a practica taximetria in oras.

Falsul „rent a car"
O alta modalitate prin care legea este fentata o reprezinta practicarea taximetriei camuflate in regim de „rent a car". Astfel, desi activitatea de inchiriere de autoturisme (cu sau fara sofer) nu are nimic in comun cu activitatea de taximetrie, pe strazile din Bucuresti pot fi observate masini de culoare galbena si inscriptionate la fel, dar care sunt marcate cu inscrisul „rent a car" in loc de „taxi". Si, evident, nu au placuta cu numar de licenta.
Modul de operare al acestora este cat se poate de bine camuflat. Soferii stau la colt de strada sau in statiile de taximetre si pandesc naivii. Clientii se urca in masina, fara a banui ca este vorba de un „pirat", si totul decurge normal. Concret, pentru a nu da de banuit clientilor, aceste masini sunt dotate inclusiv cu aparate de taxat, desi legea le interzice acest lucru. In plus, tot pentru a nu trezi suspiciuni, majoritatea acestora practica tarife similare celor ale taximetrelor. Deci o acoperire perfecta.
Ilegalitatea intervine atunci cand vine vorba de diferenta dintre taximetrie si inchiriere de masini. Astfel, pentru a folosi un autoturism in regim de „rent a car", legea prevede ca trebuie sa existe in primul rand un contract de inchiriere, precum si polite de asigurare pentru masina si client, pe perioada derularii contractului. Acest lucru este, evident, imposibil de realizat pentru o cursa de cativa kilometri, cat masoara un drum cu taxiul... Inca o data, legislatia este incalcata cu buna stiinta.

Demersuri in van
Reprezentantii taximetristilor, organizati intr-o asociatie, au facut demersuri pe langa autoritati pentru ca problema sa fie rezolvata. In legatura cu aceasta, Vasile Stefanescu, de la Camera Taximetristilor, ne-a declarat: „Am sesizat Autoritatea Rutiera Romana, Ministerul Transporturilor si Ministerul Finantelor si asteptam un raspuns. Ceva este putred la mijloc, pentru ca, desi am sesizat inca din luna ianuarie aceste institutii, nimeni nu a primit nicio veste. Firmele care opereaza ilegal in Bucuresti si care au obtinut pe bani grei licentele in Ilfov isi vad de treaba in continuare".
Exista totusi semnale potrivit carora eliberarea de licente de taximetrie pe raza judetului Iflov a fost suspendata temporar, dar aceasta informatie nu a fost confirmata inca oficial. Pana la rezolvarea problemei va mai trece cu siguranta ceva vreme.
Articol vizualizat de 11 ori
#
comentati
#
 trimiteti
#
 printati
messenger
 
Alte articole in rubrica Anchete:

Isărescu - Obama noastră financiară

Isărescu - Obama noastră financiară Acesta este tabloul general al momentului actual. Români speriaţi de criză, guvernanţi speriaţi de bombe, investitori speriaţi de lipsa noastră de seriozitate si predictibilitate. Singura tusă luminoasă pare a veni, si de această dată, tot de pe strada Lipscani. Banca Naţională a României joacă rol de patriarhie a finanţelor, iar Mugur Isărescu a ajuns să stârnească acelasi val de sentimente legate de speranţa iesirii din criză ca si Obama - privit de americani ca îngerul negru coborât pe pământ pentru a face lumină într-o lume dominată de cutume si rigori transoceanice, care au încălzit planeta, dar au răcit si strivit relaţiile interumane.

continuare >>

 
Azi Saptamana Luna

Parerea mea :

O.K.
Tânărul diplomat Bogdan Aurescu, agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, a oferit cu discreţie si profesionalism o lecţie de...
K.O.
Metrorex, compania de stat aflată în subordinea ministrului PD-L Radu Berceanu, s-a căpătuit, la ordin, cu un sef „colorat“ politic. Gheorghe Udriste, recuperat de...

Caricatura zilei :

caricatura zilei
Care din urmatoarele domenii ar trebui sa fie considerat o prioritate dpdv al Bugetului de Stat pe 2009?
Educatia
Sanatatea
Infrastructura
Protectia sociala
Armata
Turismul

Filmul Saptamanii

coperta serendipity
Revista Saptamana Financiara va propune, incepand de luni, 9 februarie, un nou film de top: Noroc in dragoste (Serendipity), cu John Cusack si Kate Beckinsale. Filmul se vinde, pe DVD, impreuna cu revista, la pretul de 7,9 lei. (pentru detalii, selectati titlul filmului din lista de mai jos)

FINANCIARUL:Firma de constructii a fratilor Patriciu a intrat in faliment

Cel mai bogat roman nu si-a mai permis plata furnizorilor

Judecatoarea Elena Raventa de la Tribunalul Municipiului Bucuresti, Sectia VII comerciala falimente, a acceptat la sfarsitul saptamanii trecute cererea creditorilor de declansare a procedurii de insolventa a Hein Romania, cea mai mare firma de constructii detinuta de Dinu si Serban Patriciu. Anticipand decizia instantei, fratii Patriciu si-au divizat partial compania la sfarsitul verii trecute. (citeste mai multe pe Financiarul)

Antena 3 a lansat TotulRedus.ro, locul pe unde trebuie să treci înainte să pleci la cumpărături

totul redus

Antena 3 lansează site-ul de promoţii www.totulredus.ro, o colecţie de informaţii despre produsele la care se aplică reduceri de preţ de la majoritatea retailerilor de pe piaţă. Acesta este de fapt şi elementul care face acest proiect unic pe piaţă, faptul că pe www.totulredus.ro găsiţi numai produse cu preţ redus sau produse care intră într-un alt tip de promoţie: pachete promoţionale, promoţii de tipul "cumpără două produse şi îl primeşti pe al treilea gratuit", produse cu cel mai bun preţ de pe piaţă, produse pentru a căror achiziţie primeşti puncte, etc.

Pe www.totulredus.ro, produsele sunt structurate pe 11 categorii, fiecare ofertă fiind insoţită de informaţii detaliate despre magazinele de unde se pot achiziţiona aceste produse cu detalii de contact şi program de funcţionare, despre perioada în care este valabilă promoţia sau despre condiţiile în care se acordă reducerea de preţ.


In editia curenta, NR. 195, LUNI 9 FEBRUARIE 2009 :

Actualitate :   Record pentru o sculptură de Degas /  Si statele falimentează, nu-i asa? /  Economia si criza mondială, între pozitiv si normativ* /  În faţă, bugetul, în urmă, regretul! /  Cine suportă datoriile societăţii în caz de faliment /  Când doi se ceartă la Haga, al treilea câstigă! /  Isărescu: Încă avem sanse să aterizăm lin /  Muncim, deci plătim. La stat! /  „Relaxarea fiscală“ ŕ la Boc gâtuie economia /  Optimismul Guvernului, contrazis de FMI /  Sunt bugetar, deci câstig /  Deficitul bugetar, bolovanul lui Sisif /  Avem petrol si gaze! Sau Patriciu? Sau Vântu? Sau lasă! /  Declaraţia săptămĺnii /  Bomba săptămĺnii /  Părerea mea! /  Deficit alimentat de alegeri, nu de criză /  Credite doar cu buletinul... de vot /  Elena Udrea, răsfăţata bugetului pe 2009 /  Plafonarea contribuţiei la pilonul II înseamnă esecul reformei pensiilor /  BNR ţinteste deficitul bugetar /  Pasajul Basarab: un cosmar lung si foarte scump /  Obama pune Wall Street în lanţuri / 
Bani & Afaceri :   BVB - record la scăderile mondiale din ianuarie /  SIF-urile caută măsuri anti-criză /  IMM-urile depind de finanţările de la stat /  Apel la reducerea preţurilor in imobiliare /  Statul, dezvoltatorul poporului în imobiliare /  Criza se tratează cu infuzii din Insulele Virgine /  Redeschiderea minelor, o idee falimentară a Guvernului /  Lukoil urcă pe podiumul restanţierilor la buget /  Tuca Zbârcea & Asociaţii intră pe piaţa de insolvenţă  /  AVAS a pus pe butuci firma de comerţ exterior a Internelor /  Săptămĺna afacerilor /  Preluarea portofoliilor de datornici, afacerea momentului /  Pensiile „speciale“ sunt ilegale, imorale si îngrasă discreţionar /  Cat de oportun este sa rascumperi o polita de asigurare de viata? /  Am devenit prizonierii creditelor cu dobânzi mari /  Patriciu, probleme cu „Adevărul“ /  Începe marea migraţie a chiriasilor din spaţiile „office“ / 
BizShow :   Citeste! /  Despre tristeţe... cu zâmbetul larg /  Poezia între avangardă si moda retro  /  Luxul rămâne exorbitant: există destui cumpărători /  Licitaţii cu final neasteptat /  Mapamond culinar /  Al 13-lea cer /  Oliver Bauer: Nu stiu ce înseamnă vin "mare". Un vin trebuie să fie bucurie si plăcere /  Promo-ul de emisiune, o artă de câteva secunde /  Citroën: rebranding si extindere în zona premium /  Renault Clio face-lift relansează vânzările mărcii /  Lancia Delta - viziunea italiană în materie de premium /  UE vrea să introducă un „Program Rabla“ pe tot continentul /  Concept Dacia - viitorul Sandero Coupé sau SUV-ul Duster? /  Handicapurile comunicării fondurilor europene / 
Editoriale :   „Tabloul fără ramă“ /  Felii de realitate  /  Imaginea de sub fusta României /  Trebuie să ne fie rău ca să ne fie bine /  Pesimism, cât încape /  Cum a început războiul nostru cu inflaţia (1)  /  Volvo chinezesc si petrol liberal /  Inamicul public no.1? /  CEDO denunţă ignorarea dreptului la mediu! /  România lor /  Isărescu - Obama noastră financiară /  O să fim în râul Hudson. Pamflet / 
Produse marca SFin :  

Taglines

piata muncii , turism , imobiliare , piata imobiliara , munca , economie , vinuri , masina , investitii straine , impozite , renault , fiscal , bursa , petrom , leasing , finante , motivarea personalului , electrica , dvd , pensionari , spalare de bani , cota unica de impozitare , publicitate online , enron , biroul de credit , dacia , danone , impozite pe salarii , brd , erste

Cele mai comentate articole din numarul curent

Pensiile „speciale“ sunt ilegale, imorale si îngrasă discreţionar / 35 comentarii
Isărescu - Obama noastră financiară / 3 comentarii
Pesimism, cât încape / 2 comentarii

Ultimele comentarii

MILITARU / PENSII IMORALE
Ionica / Statul - Inamicul public nr.1
Eros / o,26
Florin / Limagrain
viorel Dimitrescu / un intelectual civil
www.jurnalul.ro |  www.antena1.ro |  www.antena3.ro |  www.financiarul.com

©Copyright Saptamana Financiara S.R.L. 2005 "Sfin" si "Saptamana financiara"
sunt marci inregistrate ale S.C. Saptamana Financiara S.R.L.
Content+ by DWD si Underclick
web software branding si marketing online