The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20090924085913/http://www.gandul.info:80/scoala/exclusiv-universitatile-spiru-haret-si-petre-andrei-au-fost-scoase-in-afara-legii-56-000-de-absolventi-in-aer-andronescu-pentru-gandul-aceste-diplome-nu-respecta-legea-4629389

cautate avansata
DESCOPERA PRIMA
PAGINA IN FORMAT PDF

NEWSLETTER

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email.
 
Email:

HOROSCOP

Citeste pe Go4it.ro
În 20 de ani vom deveni nemuritori (15:45)
În 2029, oamenii îşi vor putea comanda organe de schimb din magazine: inimă, ficat, pancreas, chiar şi neuroni - dacă duc lipsă. Iar asta nu e nimic: pe lângă că vom trăi veşnic, ne vom putea regla chiar şi vârsta, mai ceva ca în basmele lui Petre Ispirescu. Puterea de a schimba legile naturii stă în nanotehnologie, consideră un om de ştiinţă american (Ray Kurzweil), cel care a înaintat această teorie a "vieţii fără de moarte". Denumirea originală a teoriei este "Law of Accelerating Returns", iar motto-ul autorului este "O mulţime de oameni cred că e bine să urmezi natura. Eu nu cred că e bine, fiindcă evoluţia biologică nu este de partea noastră".
Capitala Italiei recreată virtual în 3D din 150.000 de fotografii (17:15)
Galerie de artă inedită: fotografii realizate cu telefonul mobil (14:15)
Citeste pe Liga2
Formaţiile ce vor fi aliniate la startul partidelor de azi
Joi se dispută ultimele partide din 16-imile Cupei României. www.liga2.ro vă prezintă echipele probabile ce se vor prezenta la startul celor trei meciuri.
Progresul joacă cu Romprim
450 de lei pentru a „deraia” Rapidul!

SCOALA - 24 septembrie 2009, 11:59

EXCLUSIV Universităţile „Spiru Haret” şi „Petre Andrei” au fost scoase în afara legii. 56.000 de absolvenţi, în aer. Andronescu, pentru Gândul: "Aceste diplome nu respectă legea"

de Raul FLOREA | 11 IULIE 2009

•Ministerul Educaţiei refuză să acorde diplome pentru specializările neautorizate prin care Universitatea Spiru Haret scoate anual zeci de mii de absolvenţi: „Anul acesta, au cerut 56.000 de diplome. Eu m-am speriat pentru că nu ştiam cifra de anul trecut. Doar n-o să primească în continuare dreptul de a fi sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea”.

EXCLUSIV Universităţile „Spiru Haret” şi „Petre Andrei” au fost scoase în afara legii. 56.000 de absolvenţi, în aer. Ecaterina Andronescu, pentru Gândul: „Nu pun sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea”

Universitatăţile „Spiru Haret” (USH) şi „Petre Andrei”din Iaşi au fost scoase în afara cadrului legal, Ministerul Educaţiei (MECI) luând decizia de a nu mai acorda diplome pentru absolvenţii care au fost şcolarizaţi de respectivele instituţii.

Practic, cele două universităţi private nu mai figurează în hotărârea de guvern ce cuprinde instituţiile de învăţământ superior recunoscute la nivel naţional, drept care rectoratele nu mai pot primi diplome cu antetul MECI. Mai mult, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ia în calcul chiar desfiinţarea prin lege a celor două instituţii dacă acestea nu îşi rezolvă problemele. Dacă în cazul universităţii ieşene motivul excluderii este mai vechiul scandal al fuzionării cu Universitatea „Apolonia”, în privinţa Universităţii „Spiru Haret”, eliminarea din cadrul legal s-a făcut, culmea, la propria cerere. Aceasta după ce conducerea Universităţii „Spiru Haret” a decis, în 2007, că poate de la sine putere să reducă numărul anilor de studiu în privinţa facultăţii de drept de la patru la trei deşi planul cadru nu permitea acest lucru. Cum MECI s-a opus iniţiativei USH, cea mai mare universitate din lume, - ce scoate anual tot atâţia absolvenţi cât toate universităţile de stat din România la un loc pe cifrele bugetate - a dat, anul trecut, în judecată ministerul câştigând procesul.

Paradoxal, una dintre solicitările aprobate de instanţă a fost tocmai aceea de a nu mai figura în HG-ul emis anual de executiv. Ministerul Educaţiei nu numai că a pus în practică dorinţa rectoratului, dar a decis să blocheze trimiterea de diplome pentru acele specializări care nu sunt autorizate sau acreditate.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că Universitatea „Spiru Haret” va primi diplome abia în momentul în care se va supune evaluării şi îşi va autoriza programele de studii pentru care în prezent nu are nici un fel de aprobare, majoritatea dintre acestea funcţionând prin intermediul învăţământului la distanţă: „Prin această HG am considerat că este potrivit ca Universitatea „Spiru Haret” nu intre printre instituţiile care primesc recunoaşterea necesară. E un demers ce trebuia făcut mai demult şi cred că e un gest de respect pentru sistemul de învăţământ. Anul acesta, au cerut 56.000 de diplome. Eu m-am speriat pentru că nu ştiam cifra de anul trecut. Doar n-o să primească în continuare dreptul de a fi sigla ministerului pe nişte diplome care nu respectă legea. Nu-mi pot permite aşa ceva. N-avem cum să fim de acord să dea aceste diplome. Universitatea nu a fost niciodată evaluată, nu a permis accesul ARACIS (n.r. organismul însărcinat cu evaluarea şi acreditarea programelor de studiu) deşi avea ocazia să-şi facă evaluarea pe fonduri structurale. Nu pot să spun că e legal ceea ce nu e legal. Apoi a fost episodul sesiunii din iarnă când studenţii nu aveau loc nici pe scări. M-am sesizat şi am cerut evaluarea instituţională pentru a vedea dacă numărul de studenţi se regăseşte în ceea ce universitatea are. Au refuzat din nou şi la solicitarea ministerului”.

Ambasada României la Berlin a cerut lămuriri cu privire la filiala USH din Germania

Conform şefei învăţământului, problema USH a depăşit graniţele României, întrucât universitatea a deschis mai multe puncte de lucru în străinătate în aceeaşi manieră în care şi-a înmulţit oferta de studii în ţară şi anume cu de la sine putere, fără a se supune vreunei evaluări sau aprobări: ”Am primit un semnal de la ambasada noastră din Berlin şi am fost întrebată dacă instituţia pe care o au în Germania cei de la „Spiru Haret” funcţionează pe baza legilor româneşti şi am răspuns că nu. E o filială pentru care nu există nici o responsabiliatate a României. Nu ştiu ce informaţii a dat ambasada mai departe, dar ştiu că ceea ce se întâmplă aici e de notorietate internaţională. Universitatea sfidează , dar sper ca prin discuţie să înţeleagă că nu se poate face orice în această ţară în materie de învăţământ superior. Ca să avem recunoaşterea diplomelor româneşti în lume trebuie să respectăm rigorile care se impun”.

Cât priveşte Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, motivele excluderii din HG sunt cu totul altele, instituţia înfiinţată în 2003 având de facto doi rectori şi două senate, situaţie la care s-a ajuns în urma unei fuziuni între Fundaţia „Petre Andrei” şi Universitatea Apolonia. Prin respectiva fuziune personalul didactic, personalul tehnico-administrativ şi patrimoniul trebuiau să fie transferaţi de la fundaţia sub pălăria căreia universitatea a funcţionat până în momentul apariţiei legii către persoana juridică numită Universitatea „Petre Andrei”, ceea ce nu s-a întâmplat decât cu două facultăţi. Mai mult, fuziunea s-a făcut prin hotărâre judecătorească, ceea ce contravine Legii Învăţământului. Trei miniştri au încercat până acum să tranşeze problema invalidându-l pe Nicolae Niculescu, unul dintre cei doi autoproclamaţi rectori, însă nimeni nu a reuşit să o rezolve.

Citeşte şi:

90% dintre programele ID ale Universităţii „Spiru Haret” nu au aprobarea legală. Vezi aici daca diploma ta e în regulă!

Universitatea „Spiru Haret” dă în judecată ministerul şi se plânge premierului

Universitatea „Spiru Haret” voia să scoată în 2009 a şasea parte din toţi absolvenţii din Marea Britanie în 2008!

 



Da o nota acestui articol:
Nota 4,58 din 19 voturi   
COMENTEAZA

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

nume *

email *

titlu *

adauga comentariu *

* - campurile marcate cu steluta sunt obligatorii

 

271COMENTARII CITITORI

Postat de fost student USH la 22.08.2009 08:14

eu am intrerupt-o in anul doi cu gandul sa o reiau alta data. trebuie sa recunosc ca e o mare tampenie acolo.nu am avut niciodata senzatia ca sunt student, ci mai degraba elev de clasa a saptea care tocea grilele afisate pe internet cu trei saptamani inainte de examen. nu mi-au trebuit manuale in astia 2 ani pentru ca totul se facea mecanic, iar examenele se luau de la sine. am avut o singura restanta la mate, pentru ca acolo era mai greu de invatat grilele pe dinafara. atunci cand am optat pt spiru, am facut-o pt ca toti colegii care erau sefuti aveau studii la id, asa ca de ce mi-as fi batut capul cu o facultate in adevaratul sens. ceva de genul las-o ba' ca merge asa. e uite ca nu mai merge, si cred ca am fost inspirat de am intrerupt-o. nu ma bucur ca si-au rupt multi gatul acum,dar imi pare bine ca astfel se revitalizeaza categoria de profesionisti cu studii superioare. ma simt mai relaxat sa fiu condus de unul care si-a tocit coatele 4-5 ani prin facultate, decat de un terchea-berchea care se da absolvent de facultate care nici macar nu stie sa scrie corect. foarte bine c-au inchis-o.

 

Postat de SAEWQ la 15.08.2009 22:37

acum dupa ce a pierdut procesul mect e la pamant caci tot ce spune este invalidat

 

Postat de :| la 12.08.2009 16:45

"sa deparaziteze invatamantul":)))..c'mon let's get serious..asta ar insemna sa ramana, cat..maximum 50 de profesori in toata tara care sa faca serios carte(si nu ma refer neaparat la cei universitari)..pai voi nu ii vedeti decat pe cei de la spiru haret si petre andrei deoarece doar acestea s-au mediatizat, dar ati mai aruncat cate un ochi in ultima vreme si la cei de stat, sau prin licee, sau pe la bac..sa stiti ca ne confruntam cu astfel de lucruri zi de zi..dar de mediatizat se face numai ce este in interesul unora..uitati-va si la bac cum iau notele, ca daca s-ar lua pe cunostinte, s-ar pica "pe capete"..dar deja se stie..50 ron la fiecare proba si copiezi..ori o mie euro si nici nu te mai chinui..uitati-va in licee ce carte se face si cum trec la materii dand "mita"..in cazul in care elevii trec pe la cursuri..si la facultatile de stat, stati linistiti ca nici acolo nu se face scoala, si daca pe acolo trec elevii..se duc sa mai schimbe atmosfera, ca atentie prea mare oricum nu ofera cursului in timp ce asculta atat de bine incat vede "prin profesor".(iar la examene as putea sa ii citez pe multi "traisca copiutele" sau colegul de facultate).cat despre "sa dispara prostii cu diplome" :)))asta ar insemna sa dispara mai mult de jumatate din populatia romaniei, pana si de printre profesori..sau ce, vi se pare ca au o competenta profesioanala astfel incat sa predea..?..si oricum nu vor disparea toate acestea fiindca na!..este romania:);si stam si invatam ca sa ce..sa primim ordine de la unii care nici macar nu stiu sa vorbeasca corect romaneste, dar ei sunt directori si manageri nu tu, asa ca stai si "inghiti in sec". scoala si cultura?..v-ati mai uitat la generatia noastra de adolescenti de acum si la cele care vor veni, in primul rand ce limbaj folosesc, nici nu se mai pune problema de a pune mana pe o carte..si cu parintii care au impresia ca saracii lor copii sunt foarte stresati de cat "invata"

 

Postat de aurel la 7.08.2009 08:23

sunt unii care nu gandesc sau nu vor sa gandeasca! eu am terminat la "s.h.", la geografie in 2004. examenele erau foarte grele, erau si scris si oral, stateam cate doua ore in sala la examen de nu mai vedeam la harta nici macar unde este oltul sau vatra dornei (cei care au terminat in acea perioada isi amintesc de prof. goran - de altdel, un profesor f. bun). pana la ora 1-2 noaptea. ( va amintiti cum venea cu sticla de 2 litri de cafea si ne tinea pana noaptea tarziu???). cum pot spune unii ca nu s-a facut carte? am facut practica in fiecare an (orsova, busteni, apuseni). profesori foarte exigenti si am reusit sa terminam! acum vine una (andronescu) si spune ca nu am facut carte la id> este o tampita! la fel ca ceilalti care gandesc la fel!
poate in ultimii ani nu s-a mai facut carte, se dadeau examenele pe calculator, dar pana in 2005 sigur a fost facultate adevarata cu profesori buni si examene grele! acum deranjeaza anumite persoane politice (vai de capul lor, au ajuns in fruntea tarii doar pe bani, nu pentru ca sunt destepti)rusine celor ce vor sa o elimine !

 

Postat de indecisul la 1.08.2009 00:12

oare la ce facultate sa ma inscriu anul viitor dupa ce am sa termin cu bacul? la una de stat sau la una privata? luati in calcul taxele,acreditarile,cat si cum se invata,cum pot sau nu sa cumpar vreun examen mai greu,factorul uman (nivelul real de pregatire ,gradul de civilizatie si onestitate al colegilor si profesorilor),ce sanse de angajare si de reusita in viata voi avea dupa licenta. astept oferte (dezbaterii) pe aceasta tema. cred ca este mai interesanta aceasta provocare decat modul in care va balacariti pe acest site. apropo timpul le rezolva pe toate. deci rabdare si tutun.

 

ADAUGA COMENTARIUL TAU!
Marius NIŢU EDITORIAL

de Marius NIŢU

 

Criza curvelor

Comisia prezidenţială care a propus legalizarea prostituţiei tratează cu atenţie problema curvelor. Fetele care practică cea mai veche meserie din lume sunt vreo 47.000 şi pot aduce statului...

 
Opinii
Cristian Tudor POPESCU

Cristian Tudor POPESCU


„Sunt mândru că sunt român în Franţa, nu în România!”
 
Gheorghiţă Aurelian ION

Gheorghiţă Aurelian ION


Complexul Touaregului
 

TOP STIRI Gandul.info

Supliment consumatorul

Campanie ZF

ProSport

Fucking Kong şi Little Li

"Ţi-e frică de mine? Crezi c-o să te lovesc?". Serena Williams pare un fel de King Kong în faţa micuţei asiatice americane care o reclamă pe marea campioană pentru injurii şi ameninţare cu moartea. Citeşte tot articolul pe prosport.ro

STIRI VIDEO
Băncile încasează lunar rate de 44 mil. euro la creditele ipotecare - VIDEO
Băncile încasează în fiecare lună circa 44 mil. euro doar din ...
Băncile încasează lunar rate de 44 mil. euro la creditele ipotecare - VIDEO
Băsescu şi Geoană, campania electorală, faza pe nunţi
Românii stau la coadă la BNR de la 7 dimineaţa să cumpere monede de aur
Boc trece trei legi controversate în faţa unui Parlament ostil

Citeste pe Prosport
"Becali se hrăneşte cu aplauze, cu laude! Dacă nu le primeşte, este afectat!"


Patronul celor de la FCM Bacău, Dumitru Sechelariu, a făcut o scurtă caracterizare lui Gigi Becali. Omul de afaceri din oraşul lui Bacovia a fost un prieten...
Citeste tot ...

"Goian ar fi jucat şi acum la Bacău! O să-i plătesc banii"
„Liga e staborul lui Dragomir!”
Curcă, ultimul mohican!
Citeste pe Business Magazin
Top BM: Cele mai scumpe masini din Romania (GALERIE FOTO) (19:00)

Vanzarile de masini de lux s-au dublat in fiecare din ultimii trei ani; numai in 2008 au fost inmatriculate aproape 300 de masini cu o valoare cumulata de peste 50 de milioane de euro. Ce masini cumparate de romani ar iesi in evidenta insa chiar si in parcarea unui hotel de cinci stele plin de Bentley, Ferrari sau Lamborghini?

Cele mai scumpe costume vandute in Romania (19:00)
Ei sunt noua generatie a miliardarilor romani (19:00)
A plecat cel mai tare roman de la Mc Donald's (SLIDESHOW) (13:35)
Lupta pentru cel mai scump parfum din Romania (19:00)
Citeste pe Ziarul Financiar
Vanzatorii de masini, de la 10.000 la 300 de euro pe luna
Vanzatorii de masini, de la 10.000 la 300 de euro pe luna

Angajatii din showroom-urile auto sunt mai loviti decat agentii imobiliari.

1,4 mld. euro din banii UE zac in Trezorerie, pentru ca nu sunt proiecte sa-i absoarba
Ce castiga si ce pierde Traian Basescu din "razboiul drogurilor"
SocGen arunca manusa: Sa vedem daca BCR va fi lider si dupa criza
Chiriile pe „strazile de lux", strivite de criza. Pe Calea Victoriei preturile sunt la jumatate
Citeste pe Mediafax
Comisia Udrea cere revocarea şi urmărirea penală a ministrului PDL

Comisia Udrea cere revocarea şi urmărirea penală a ministrului PDL (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Comisia de anchetă propune Camerei să aprobe cererea de revocare a Elenei Udrea de la conducerea Ministerului Turismului şi a Cristinei Trăilă de la şefia ANRMAP, precum şi urmărirea penală a lui Udrea pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu şi conflict de interese.

Tinerii până în 35 de ani ar putea înfiinţa firme cu capital de 10 lei -VIDEO
TI: România este în criză instituţională şi socială fără precedent
Până la sfârşitul anului ar putea fi introduse automate pentru PET-uri
Prinţul William: Nu vreau să fiu un ornament regal
Citeste pe PRO TV Magazin
Taylor Swift, motiv de discordie (Star life)

După ce a fost declarată “prinţesa serii” la capitolul vestimentar,...
Citeste tot ...
Serena Williams nu e fair-play (Star life)
Chris Norman, fără Smokie, în România (Star life)
Citeste pe Time Out Bucureşti
Amintiri din Epoca de Aur I


Pretextul e foarte bun şi tot atât de generos cinematografic, iar momentul apariţiei pe marile ecrane româneşti coincide cu o aniversare nu tocmai euforică: 20 de ani de la Decembrie '89...
Citeste tot ...

Interviu cu Salman Rushdie
Zece lucruri despre… Florin Piersic jr.
Citeste din tara
DESCOPERA
1.000 de virgine danseaza goale in fata Regelui

1.000 de virgine danseaza goale in fata Regelui
An de an, la mijlocul lui septembrie, virginele zulu de pe tot cuprinsul Africii de Sud... [...]

Cei mai fiorosi 10 asasini in slujba Mafiei
Mitul Multitaskingului sau cum ne complicam singuri viata

REDACTIA GANDUL

 

Fii jurnalist!

Fii jurnalist, postează propriile tale ştiri, fotografii sau înregistrări video pe www.gandul.info!

PARCARE IN LIMITE SI PISTA PENTRU BICICLISTI PARCARE IN LIMITE SI PISTA PENTRU BICICLISTI

FIECARE SE DESCURCA ..CUM POATE IN CEEA CE PRIVESTE PARCAREA , IAR BICICLISTII CIRCULA PE STRADA , DATA FIIND STAREA DEPLORABILA A PISTELOR...

citeste tot

vezi toate stirile

Citiţi pe blogurile Gândul
Pegasus mârţoaga împiedicată
De ce?
De ce loviţi educaţia?
Cele mai naşpa maşini din lume ep.1

GANDUL.INFO PE MOBIL