The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20120120181725/http://www.romanialibera.ro:80/exclusiv-rl/reportaj/galerie-foto-cum-arata-noul-spital-coltea-dupa-o-investitie-de-90-de-milioane-de-dolari-214509.html
 
Exclusiv RL
 
Monument istoric cu o vechime de 150 de ani
Galerie foto: Cum arată noul spital Colţea, după o investiţie de 90 de milioane de dolari
26 Ianuarie 2011
 E-MAIL      PRINT      RSS              MĂRIME TEXT
11591 VIZUALIZARI | COMENTARII  13
"Astăzi, saloanele în care se înghesuiau 14 până la 20 de persoane au dispăut. Acum, vorbim de cel mult șapte paturi cu grup sanitar propriu."
ION BRUCKNER,
Director medical

Cu o investiţie de câteva zeci de milioane de euro în aparatură de ultimă generaţie, dar şi în refacerea interioarelor, Spitalul Colţea a devenit un exemplu pentru modul în care ar trebui să arate unităţile spitaliceşti din România.

Pe holurile aşezământului aflat la kilometrul zero al Capitalei domneşte o curăţenie impecabilă, aparatura pare scoasă din ţiplă, înghesuiala din saloanele proaspăt renovate a dispăut cu desăvârşire.

Spitalul funcţionează în clădirea actuală de la sfârşitul secolului al XIX-lea. De pe la mijlocul anilor ‘50 spitalul a început să fie, atât din punct de vedere al dotărilor, dar şi al amenajărilor depăşit. Cu toate astea, abia în 1999, Guvernul a decis să investească 90 milioane de dolari pentru modernizarea spitalului, bani obţinuţi printr-un împrumut extern. În pofida sumei consistente, lucrările s-au desfăşurat în ritm de melc în primii opt ani şi mai accelerat în ultimii trei sau patru. Unul dintre motive a ţinut de Ministerul Culturii şi Cultelor care a impus anumite restricţii. Renovarea faţadei s-a făcut după schiţe şi imagini de arhivă. În anumite părţi ale clădirii s-a interzis instalarea aparatelor de aer condiţionat, care au fost „mascate" în tavan. Montarea antenelor pe pereţii exteriori nu este permisă, după cum micii pacienţii nu au voie să scoată pe geam alimentale primite de acasă. Suma investită în aparatură şi tehnică modernă a fost de aproximativ 40 de milioane de dolari, restul fiind cheltuiţi în construcţie. Este vorba despre o centrală termică,dispozitive de climatizare la toate nivelurile, o bucătărie nouă, splătorie. De asemenea, a fost înlocuit mobilierul, iar în parcul din faţă care are deschidere la bulevard s-au realizat o serie de lucrări de reamenajare.

„Se operează ca la uzină"

Directorul medical Ion Bruckner lucrează în spital din 1971. Îşi aminteşte că, pe atunci, spitalul avea 900 de paturi, iar acum sunt 315, proces firesc dacă ţinem cont că a fost nevoie de extinderea spaţiului dedicat sălilor de tratament, laboratoarelor, cercetării.

La mijlocul anului trecut, la Colţea a fost inaugurat al doilea centru de radioterapie oncologică din ţară, dotat cu două noi acceleratoare lineare. Cu ajutorul acestora, zilnic, sunt trataţi în jur de 150 de pacienţi bolnavi de cancer, un număr foarte mare dacă ţinem cont de faptul că în Europa media este de 18. În spital se fac 12-14 intervenţii chirurgicale, zilnic, la care pot asista 2-3 chirurgi. Dacă ţinem cont că la chirurgie sunt 50 de paturi, un calcul ar arăta că cei 12 chirurgi operează o treime din pacienţii internaţi. „Se operează ca la uzină", ne-a declarat un medic.

Tratament de 100.000 de euro, gratis la Colţea

În curând, bolnavii de leucemie vor putea fi trataţi şi la Spitalul Colţea, unde se va realiza un departament de autotransplant cu celule stem. „Este o procedură care se mai utilează, în Bucureşti, doar la Fundeni şi de care au nevoie foarte mulţi pacienţi. În străinătate, la o clinică privată, un astfel de tratament costă 100.000 de euro", explică medical Nicoleta Berbec, şeful secţiei hematologie. Datorită numărului mic de centre unde se pot urma astfel de tratamente, există bolnavi înscrişi pe liste de aşteptare în decembrie şi cărora le vine rândul numai în iunie.

Nici un ban din cei investiţi nu s-a dus spre fondul de salarii. „Salariile sunt la fel. Eu lucrez de 40 de ani, dar cred că voi avea o pensie mai mică decât unii care au muncit 20 de ani şi protestează, azi, în stradă", spune directorul medical al spitalului.

Bătrânii sunt uitaţi şi ajung în spital

„Problema numărului mare de paturi din spitalele există, dar ea se explică prin sistemul de asistenţa socială foarte deficitar. Multe persoane în vârstă, cu adevărat bolnave, se internează la noi pentru că acasă fie nu mai au pe nimeni, fie membrii familiei sunt foarte ocupaţi şi nu are cine să îi îngrijească, cine să le dea o doctorie.

În alte ţări, bolnavii sunt supravegheaţi atent. Spre exemplu, în Marea Britanie, în fiecare seară o asistentă sună acasă la bolnavii de diabet arondaţi, şi dacă unul nu răspunde la telefon sau întâmpină o problemă, cadrul medical respectiv mergea să îl vadă. La noi, această verigă lipseşte", explică profesorul Bruckner numărul mare de internări din România comparativ cu vestul Europei.

15 intervenţii chirurgicale au loc în fiecare zi la Spitalul Colţea.

90 milioane de dolari este suma investită pentru modernizarea Spitalului Colţea.

"În curând, la Colţea se va realiza un departament de autotransplant cu celule stem. In străinătate, la o clinică privată, un astfel de tratament costă 100.000 de euro." NICOLETA BERBEC, şeful Secţiei Hematologie

VOTEAZA ARTICOLUL
5/5
35 voturi
toate comentariile    13
PRIMELE      |   CELE MAI RECENTE   
13. xxx 01:42 | 21 Noiembrie
Corina
Nu stiu daca e mult sau putin, poate construiesti unul nou, dar din beton si sticla! Ua, sa fie la ei acolo in America. Din cate stiu eu, a fost primul spital din Europa, cladire ridicata la 1704, pe vremea cand altii, care e dau acum lectii de civilizatie, nici nu prea se spalau...Asa ca e un act de cultura, de raparatie istorica! Bine ca l-au facut, chiar daca a costat mult!
12. Citeste mai atent! 11:11 | 10 Februarie
paul155
 
Scris de Trinidad Tobago
Da ce doamne iarta ma au facut ?Construiesti un spital nou in America cu bani astia
 
Daca erai atent 40 milioane aparatura medicala de ultima generatie! Mobilier nou.O Renovare costa si cu 60% mai mult decat o constructie noua.
11. spitalul coltea dupa o investitie de 90 mil. dolar 17:23 | 29 Ianuarie
JIJI a spus
SA inteleg ca TARANISTI au inceput ne-am miscat repede
10. hai hotia! 20:22 | 27 Ianuarie
evazionistul cass
udreoooo!
cu banii astia ridic un cartier intreg.
si vindec bolnavii din 15 judete.
alo! mafia! hotia! ati innebunit romania.
9. Nu vå înteleg råutatea 17:55 | 27 Ianuarie
Roxana R.
Sunt foarte multi oameni bolnavi, care asteapta un miracol asteapa sa li se indeplineasca un vis si anume de a face cineva ceva si pentru ei, voi cei din jur nu constientizati absolut nimic pentru ca sunt foarte sigura ca nici unul dintre voi cei care afirmati unele lucruri impotriva a ceea ce s-a facut în Spitalul Coltea nu suferiti de boli ce nu au leac, de vieti ce nu mai pot fi salvate din ...
PRIMELE      |   CELE MAI RECENTE   
Nume: * 
E-mail:
Titlu: * 
Comentariu: * 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii!
Comentariile dumneavoastră necesită aprobarea unui moderator.
Mesajele ce conţin expresii licenţioase, atacuri la persoană, instigă la ură, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau şterse.
Comentariile trebuie să facă referire la subiectul articolului.
 

ANUNTURILE TALE DE MICA PUBLICITATE LA UN CLICK DISTANTA

  imobiliare.jpg   general.jpg

CELE MAI
VOTATE
CITITE
RECOMANDATE
alerteromanialibera.ro
1.
2.
3.
Poti primi in fiecare zi toate articolele despre subiectele tale preferate pe e-mail
Nu esti utilizator inregistrat? Beneficiaza de inregistrare gratuita si ai acces la alertele romanialibera.ro

banner_pc4.jpg

 
 
 
Medien Holding Casamea Hiparion Publishers Tipografia UnitedPrint RUN DATA SOLUTIONS RUN DATA SOLUTIONS Casamea Modista
RUN DATA SOLUTIONS SATI