DISTRIBUIȚI
AFI Palace Cotroceni

In 1989, in Bucuresti existau 15 mari platforme industrial, respectiv Pipera, Obor, Colentina, Militari, Panduri-Viilor, Dudesti, Plevnei-Orhideelor, Stefan cel Mare, Popesti Leordeni, Republica-Faur, Mihai Bravu, Progresul, Semanatoarea.

Aceste parcuri industriale ocupau 11,25% din suprafata totala pe care Bucurestiul o avea la acea vreme, de 2.680 hectare.

In zilele noastre, o parte din platformele si cladirile industriale din perioada comunista au fost transformate in centre de afaceri si cladiri de birouri moderne, mall-uri, centre comerciale sau rezidentiale.

Conform estimarilor firmei de consultanta ESOP Consulting, mai putin de un sfert din spatiile de pe aceste platforme industriale au devenit cladiri de birouri, centre rezidentiale sau comerciale.

“Restul fabricilor mai detin inca spatii vechi, pe care le-au renovat partial si le inchiriaza, mai desfasoara activitati industriale sau tin spatiile in conservare. De aceea, consideram ca exista inca un potential mare pe acest segment imobiliar, de valorificare a terenurilor si spatiilor de pe platformele industriale ale Bucurestiului“, a afirmat Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting.

Iata cateva exemple de astfel de proiecte.

In ce s-a transformat fosta fabrica Electronica din Pipera

Prima reconversie a unei platforme industriale din Bucuresti s-a facut la fosta fabrica Electronica din Pipera, care a devenit complexul de birouri Iride, ce dispune la acest moment de o suprafata inchiriabila de birouri de 92.855 mp.

Iride este primul proiect de reconversie, inceput in anii 2000 si care va continua sa se extinda inca 20 de ani de acum incolo, pana la o suprafata de 200.000 mp.

O poveste asemanatoare prezinta si cea a dezvoltarii fabricii FEA, de echipamente pentru automatizari, devenita acum  un complex mixt, comercial si birouri, format din Promenada Mall si Sky Tower, cel mai inalt turn de birouri din Romania.

Sema Parc sau fosta Semanatoarea

Centrul de afaceri Sema Parc, de pe terenul fostei fabrici Semanatoarea, este, de asemenea, rezultatul unei modernizari profunde.

Acesta va continua sa se extinda in urmatorii 2-3 ani, cu o suprafata aditionala de 39.000 de metri patrati de birouri si 314 apartamente in faza 1 de dezvoltare rezidentiala.

Ce a stat la baza Afi Palace Cotroceni

Afi Palace Cotroceni este un alt proiect modern mixt, comercial si birouri, aflat pe locul fostei Uzine de Masini Electrice Bucuresti.

Specialistii ESOP Consulting mai spun ca si platforma Orhideea – Plevnei, aflata pe locul fostelor fabrici de tigarete IFMA, Bere Grivita, Spicul, Plevnei, va intra intr-o etapa de dezvoltare rapida.

Mai multe proiecte de spatii de birouri si rezidentiale au termen de livrare in 2016 – 2017, conform precizarilor facute de Alexandru Petrescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatEconomy:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ