Läkaren: ”Folk ställde verkligen upp”

Uppdaterad 2017-04-12 | Publicerad 2017-04-09

Bilden på läkaren Joakim Nordahl, 54 efter lastbilsattacken har blivit spridd över hela världen. Nu berättar han för Aftonbladet om den kaotiska situation som mötte honom på Drottninggatan.

– Först ställer man om och jobbar. Reaktionen kommer i efterhand, säger han.

Fyra personer dödades i lastbilsattacken. Tre av de fyra döda är identifierade, en är ett barn.

En av de som deltog i räddningsarbetet var läkaren Joakim Nordahl.

Det var fredag eftermiddag och började bli dags att packa ihop på Cityakutens mottagning i hörnet Olof Palmes gata/Drottninggatan.

Då såg plötsligt Joakim Nordahl, som arbetar som ortopedkirurg, och hans kollegor att något hände ute på gatan.

– En kollega hade fått uppgift om att en lastbil kört på människor. Vi såg personer ligga där och det var kaotiskt på platsen.

Han plockade med sig handskar och akutväska och gick direkt ut, tillsammans med ytterligare sju personer från mottagningen.

Försökte få överblick

Där möttes de av skadade och döda människor. Räddningstjänsten var redan på plats.

– Folk låg utspridda längs en lång sträcka. Vi delade upp oss och försökte skapa en överblick över vilken typ av skador det handlade om och vad som var mest akut. Några personer hade man redan försökt återuppliva.

Han tänkte inte mycket i det skedet, säger han.

– Man känner nog inte så mycket, man ställer om och gör ett jobb först.

Samarbetet med räddningstjänsten flöt på. Till platsen kom även vårdpersonal från andra mottagningar i området och civila läkare, som råkat vara i närheten.

– Också rena privatpersoner hjälpte till, trots att de inte hade någon koppling till offren. Det var verkligen min känsla att folk ställde upp.

Sökte skydd i butik

Det var några år sedan han senast arbetade på akutmottagning, men kunskaperna satt i ryggmärgen.

– Jag kände ingen osäkerhet professionellt. Jag har arbetat på Huddinge sjukhus och sett en del. Men kanske inte i den här omfattningen.

När de skadade kunnat åka iväg i ambulanserna sökte Joakim Nordahl och hans kollegor först först skydd i en butik. Efter en stund kunde de samlas för att försöka smälta det som de varit med om.

Då visade en kollega Joakim bilden, som tagits mitt i kaoset. Sedan har han kunnat följa hur den spridits världen över. Nu vill han gärna vill berätta, för att lyfta fram hur räddningsarbetet gick till.

Han har varit hemma under helgen.

– Efteråt kommer nog reaktionen hos alla normalt funtade människor. Det är en förskräcklig händelse, det är svårt att ta in över huvud taget. Jag kommer aldrig att kunna förstå hur man kan göra något sånt mot oskyldiga människor, säger han.