Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-28 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lakaren-rusade-fran-operationen-mot-drottninggatan/

STHLM

Läkaren rusade från operationen mot Drottninggatan

Videon är 2 min 7 sek lång. Edin de Bri jobbar som kirurg nära drottninggatan och var en av de första att hjälpa de skadade efter fredagens terrordåd.

Läkaren Edin de Bri höll precis på att avsluta sitt arbete på operation när han hörde att något skett på Drottninggatan och tillsammans med sina kollegor rusade han ut för att hjälpa till. Där möttes han av en pojke som just förlorat sin pappa. Men också av hopp.

– Alla visade på stor solidaritet den dagen, säger han.

På fredagseftermiddagen körde en lastbil in på Drottninggatan och slog liv i spillror. Men medan många flydde i panik rusade andra för att hjälpa till.

En av dem var den ortopedkirurgen Edin de Bri. Han arbetar på Cityakuten som ligger i nära anslutning till Drottninggatan, på Holländargatan. Han visste inte vad som hänt när han tillsammans med sina kollegor tog akutväskor och sprang ut - mot platsen andra sprang från.

– Vi visste inte vad vi skulle mötas av, ingen av oss hade hunnit se några nyhetsrapporteringar. Vi såg en del brandbilar från fönstret och tänkte att det kunde vara skadade och när vi kom ut förstod vi snabbt att det var allvar. Det låg skadade människor och människor som var döda omkring oss, säger han när vi möts på samma plats som han bara ett dygn tidigare utförde hjärt- och lungräddning på en skadad.

Han pekar ut platser bakom oss där personer legat. Vissa uppenbart avlidna, andra skadade.

– Jag och en sjuksköterska gick och försökte hjälpa några av de mest allvarligt skadade med återupplivning. Det var hjärt- och lungräddning, men också en del som var mindre skadade där vi kunde hjälpa till och sätta nål, lägga förband och stabilisera förmodade frakturer, säger Edin de Bri och fortsätter:

– Det var overkligt att vara så nära sin arbetsplats och rycka ut på det viset.

Medan vi pratar tar polisen bort avspärrningarna på Drottninggatan, de som tidigare höll oss på avstånd från Åhléns varuhus där lastbilen kraschade in och ett misstänkt föremål hittades i framsätet ett dygn tidigare. Folk som stått och tittat på platsen verkar inte riktigt veta vad de ska göra för några sekunder, innan de flesta börjar gå långsamt längs med Drottninggatan och gatan fylls snabbt med människor. Under fredagseftermiddagen var det tvärtom.

– Det var väldigt lugnt på platsen. Sedan, när vi jobbat i kanske 40 minuter sade polisen att det var osäkert vid Åhléns. De allvarligt skadade hade åkt iväg med ambulanser och vi andra fick söka skydd på spridda platser inomhus. Vissa hamnade i butiker och några av oss hann tillbaka till Cityakuten. Där fanns en hel del chockade människor, säger Edin de Bri.

En händelse påverkade honom extra mycket under eftermiddagen och tiden efteråt. När Edin de Bri tog hand om de skadade mötte han en pojke. En pojke som visade sig vara son till en av de döda på platsen.

– Det är väldigt gripande och tragiskt. Han och andra hade sökt skydd i en närliggande butik bredvid. Jag tog med honom till Cityakuten där han blev omhändertagen av Cityakutens personal på akutmottagningen. Jag vet inte exakt vad som hände sedan, men med hjälp av polis försökte vi hitta hans mamma, säger han märkbart tagen av händelsen.

– Man är väldigt fokuserad när man är på plats, men sedan när man väl kommer bort från skarpt läge blir det som att luften går ur en. Några var ledsna, grät och vi försökte prata om vad som hänt och stötta varandra.

Det var inte bara personal från Cityakuten som rusade ut för att hjälp till. Förutom de åtta sjuksköterskorna och läkarna från Cityakuten berättar Edin de Bri att han såg annan frivillig sjukvårdspersonal från kliniker i området. En narkosläkare som var ur tjänst ska också ha sprungit till platsen från ett hotell han var på.

– Jag känner mig tagen och funderar på det som hänt, på de skadade vi hjälpt och hur de mår. Samtidigt slås jag av hur fantastiska stockholmare är. Flera av de skadade hade hjälpts in i butiker av förbipasserande. De hjälptes åt, hämtade filtar, höll i handen. Det var en fantastisk medmänsklighet. Det kändes otroligt fint, mitt i det hemska var det befriande att se hur alla ställde upp. Alla visade på stor solidaritet den dagen, och nu dagarna efter. Så här efteråt känner jag också en stor stolthet över mina kollegor som osjälviskt utan tanke på sin egen säkerhet hjälpte de skadade. säger Edin de Bri.