Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren Louis hjälpte terrorattackens offer

När Stockholm skakades av terrordådet släppte läkare och sjuksköterskor allt och åkte till sjukhusen för att hjälpa de skadade.

På Karolinskas akutmottagning ledde överläkaren Louis Riddez, 65, arbetet.

– Vi har enskilda katastrofer varje dag, någon person som råkar väldigt illa ut och kanske dör. I en sådan här situation är det bara att stålsätta sig och jobba vidare, säger han.

Överläkaren Louis Riddez på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: PRIVAT
Fyra dog och 15 skadades i terrorattacken i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN
Mängder med blommor täcker Drottninggatan.
Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN

Fyra personer dog och femton skadades i samband med terrorattacken i centrala Stockholm. De skadade personerna skickades till olika sjukhus i Stockholmsregionen, bland annat Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Södersjukhuset.

Till Karolinska universitetssjukhuset kom tre personer som skadats av den skenande lastbilen. En av dem var död redan vid ankomst.

En annan dog senare på sjukhuset.

Det var överläkaren Louis Riddez, 65, som tog emot patienterna och ledde arbetet på akuten under de första kritiska timmarna. Han hade egentligen gått av sitt skift och var på väg hem, men när han nåddes av nyheten om attacken vände han om.

– Jag förstod att det här måste vara ett förfärligt scenario, så jag åkte direkt in till sjukhuset igen precis som många andra, säger han.


LÄS MER: Vakterna var först på plats – sprang rakt mot smällen

”Platsbristen försvann på en sekund”

Trots återkommande larm om platsbrist på länets sjukhus, menar Louis Riddez att Karolinska universitetssjukhuset skulle ha kunnat ta emot ännu fler skadade.

– Sjukhuset hade säkert kunnat hantera 20-30 svårt skadade. Det var väldigt intressant, det fanns personal som kunde öppna upp ytterligare platser. Platsbristen som vanligtvis kan vara ett problem på en fredagseftermiddag försvann på en sekund, säger han.

Under de första kritiska timmarna arbetade läkarna och sjuksköterskorna intensivt. Det var först när han kom hem som insikten om att Sverige drabbats av ett terrordåd slog till med full kraft.

– När man jobbar slår man nog bort det emotionella, det kommer i efterhand. När jag kom hem blev jag väldigt rörd av det jag såg på tv, säger han.

Så jobbade sjukhusen

■ På Karolinska universitetssjukhuset i Solna stannade många läkare och sjuksköterskor kvar, trots att deras arbetspass var slut. Dessutom var det flera personer som åkte in för att hjälpa till när de nåddes av nyheten om terrordådet. Enligt Anna Jansson, funktionsområdeschef och stabschef i sjukhusets katastrofledning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, var det åtminstone 30 personer mer än vanligt i tjänst på akuten.

■ På Södersjukhuset stannade dagpersonalen kvar efter att nyheten om terrordådet nått dem. Akuten på sjukhuset hade alltså dubbel personalstyrka under eftermiddag och kväll. En dryg timme efter attacken gick sjukhuset upp i katastrofläge.

■ På Karolinska Huddinge var de båda akutrummen för ambulansintag fulla av uppskattningsvis 100 personer, fördelade på flera olika team, enligt personal på plats.

Lång erfarenhet av katastrofer

Louis Riddez har lång erfarenhet av sjukvård vid katastrofer och konflikter. Tidigare i år utbildade han sjukvårdspersonal som möter sårade vid krigsfronten i Mosul. Då var han på plats i Irak och byggde upp sjukhus på uppdrag av Världshälsoorganisation (WHO).

Han var också med under operationen i samband med att förra utrikesministern Anna Lindh knivskars på NK 2003.

Mitt i allt det mörka som utspelade sig i samband med fredagens attack, tycker han sig ändå kunna se en ljuspunkt.

– Det var fantastiskt att se detta engagemang med frivillig uppställning som alla uppvisade, det var glädjande. Det är det enda positiva med det här – att man samlade ihop sig och blev väldigt solidariska. På sjukhuset, men också i hela Sverige, säger Louis Riddez.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.