The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20150621042025/http://www.mastersofjazz.ro:80/

Bucharest Masters of Jazz Festival este cel mai important festival de jazz din tara, reusind sa adune inca de la prima editie pe unii dintre cei mai celebri muzicieni ai genului.

Calitatea sound-ului lor i-a determinat pe multi spectatori sa-si revigoreze pasiunea pentru acest gen, iar pe altii chiar sa-si descopere interesul pentru jazz.

 

 

SUPERLATIV IN MATERIE DE JAZZ PE SCENA SALII PALATULUI - MAESTRUL TRILOK GURTU ALATURI DE JAN GARBAREK

 

Biletele se gasesc la casieria Salii Palatului, magazinul Muzica, reteaua magazinelor Diverta, Vodafone, Germanos, reteaua Librariilor Carturesti si on-line pe: www.bilete.ro, www.blt.ro, www.ticketpoint.ro, www.eventim.ro, www.myticket.ro, avand preturi cuprinse intre 100 si 350 RON

 

 

Un percutionist de talie internationala, acum in varsta de aproximativ 50 de ani, Trilok a atras un set remarcabil de colaboratori de-a lungul bogatei sale cariere, incepand cu John McLaughlin in al carui trio a excelat ca interpret solo pentru 4 ani. Au urmat si alti maestri ai jazz-ului: Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland fiind cu totii atrasi de simtul incendiar al ritmului lui Trilok.

 

Trilok Gurtu s-a nascut intr-o familie cu o mare dragoste pentru muzica, in Bombay - India, unde bunicul sau a fost un reputat interpret de Sitar, iar mama sa, Shobha Gurtu, o clasica stea a intepretarii, a avut o constanta influenta asupra micului copil. A inceput sa cante, practic, la varsta de sase ani. Mai tarziu, Trilok calatoreste in Europa, alaturandu-se trompetistului Don Cherry (tatal lui Neneh si Eagle Eye) timp de doi ani.

 

Trilok a concertat in toata lumea cu Oregon, respectatul grup de jazz si a fost o parte importanta a cvartetului pe care L. Shankar l-a condus impreuna cu Jan Garbarek si Zakir Hussain.

 

In anii 1980-1990 Trilok a cantat cu propriul sau grup, reusind sa isi prezinte propriile compozitii pe albumul de debut "Usfret", pe care multi muzicieni il citeaza ca un important punct de referinta. Tineri muzicieni asiatici din Londra ca Talvin Singh, Asian Dub Foundation si Nitin Sawhney il vad pe artist ca un mentor, astfel opera sa gasindu-si calea spre vinilurile seturilor DJilor din cluburi.

 

Formatia sa, The Glimpse, a avut turnee in intreaga lume si a aparut in festivaluri alaturi de megastaruri ale showbiz-ului (Bob Dylan, Eric Clapton, REM) precum si alaturi de alti muzicieni apartinand genului World Music: Youssou N′Dour, Baaba Maal, Cesaria Evora si Salif Keita.

 

Albumele "Kathak", "African Fantasy" si "Beat of Love" au fost lansate in anii 1998-9, 2000-1 ca un rezultat direct al acelei perioade: muzica lui Trilok s-a incadrat in deosebitul peisaj al World Music - un sound nou care pastrase esenta lucrarilor sale anterioare, dar care s-a dezvoltat armonios oferind posibilitatea unor colaborari cu artisti talentati ca Neneh Cherry, Salif Keita, Angelique Kidjo si Oumou Sangare.

 

Cand Trilok a intrat in circuitul evenimentelor live in 2000 si 2001, publicul a putut vedea grupul pe scena, beneficiind de aparitii speciale ale unor muzicieni ca Nitin Sawhney, Angelique Kidjo, Salif Keita si a producatorului albumului "The Beat Of Love" - Wally Badarou in New York si Londra. Pe langa concertele cu trupa, Trilok a participat la numeroase recitaluri de percutie solo si a contribuit ca artist invitat la albumele lui John McLaughlin, Pharoah Sanders, Nitin Sawhney, Lalo Schifrin, Gilberto Gil, Bill Laswell & Annie Lennox.

 

Lansarea discului "Remembrance" in 2002 a fost o piatra de cotitura pentru Trilok, invitatii Shankar Mahadevan, Zakir Hussain, Ronu Majumdar si Shobha Gurtu sustinand recitaluri incredibile. Recenziile din Londra au fost toate la superlativ, inclusiv cele din publicatiile The Times, Daily Express, The Guardian, Q, Songlines si FRoots. Succesele pe care Trilok le-a obtinut in timpul turneelor sale in Europa si in special Scandinavia, l-au condus pe Trilok catre cea de-a doua nomonalizare la BBC World Music Awards, precum si pentru EMMA. De-a lungul carierei sale Trilok a concertat in London Hyde Park cu ocazia celei de-a cincizecea aniversari a reginei, precum si in Bombay cu ocazia implinirii a 70 de ani de existenta a postului BBC.

 

In cadrul concertului din Bucuresti - 25 noiembrie, Sala Palatului - maestrul percutionist Trilok Gurtu va urca pe scena alaturi de Jan Garbarek, pentru a-l acompania pe acesta impreuna cu pianistul Rainer Bruninghaus si basistul din Brazilia, Yuri Daniel.

 

 

Biletele s-au pus in vanzare la casieria Salii Palatului, magazinul Muzica, reteaua magazinelor Diverta, Vodafone, Germanos, reteaua Librariilor Carturesti si on-line pe: www.bilete.ro, www.blt.ro, www.ticketpoint.ro, www.eventim.ro, www.myticket.ro, avand preturi cuprinse intre 100 si 350 RON

 

 

Editia din acest an a Bucharest Masters of Jazz a adunat sub cupola sa adevarate legende ale jazz-ului international. Festivalul s-a incheiat duminica 25 octombrie confirmand ideea ca acest gen muzical nu este deloc lipsit de culoare, esenta, diversitate.

 

Richard Bona, Eliane Elias, Power of Three – Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, Branford Marsalis Quartet si Mike Stern Band au fost garantia excelentei muzicale de zeci de ani ridicand in picioare peste 10.000 de iubitori ai muzicii de calitate, in toate cele trei seri.

 

Printre cei care au avut parte de trei seri remarcabile s-au numarat Nicola, Holograf, Andi Moisescu, Marian Ionescu (Directia 5), trupa Mandinga, Berti Barbera, Andrei Tudor, Oana Sarbu, Robert Turcescu, Loredana, Bogdan Naumovici, Silvia Dumitrescu, Crina Mardare, Mircea Baniciu, Alexandru Andries, Horia Brenciu, Marius Mihalache.

 

Pe 25 noiembrie, sub egida Masters of Jazz, va urca pe scena Salii Palatului inegalabilul saxofonist Jan Garbarek.