Frans Kokshoorn (foto: Het Krantje / Dick Janssen).
Frans Kokshoorn (foto: Het Krantje / Dick Janssen). Dick Janssen
in memoriam

Beroemd beeldhouwer Frans Kokshoorn overleden

Actueel 4.631 keer gelezen

Voorburg - Afgelopen vrijdag, op 2 april, is de beeldhouwer Frans Kokshoorn (1947) overleden. Hij was geboren en getogen in Voorburg. 

Door Anne Marie Boorsma

In Voorburg staan veel werken van Kokshoorn in de openbare ruimte. Het meest geliefd is waarschijnlijk ‘Singing in the Rain’, zijn fietsende moeder met twee kinderen aan de Prins Bernhardlaan. Het is een geschenk van Panter Apotheek Voorburg aan de gemeente in 1995. Zoals veel van zijn beelden gaat het hier om een herkenbaar thema, terwijl het niet realistisch is. Want de hoofden zijn vervangen door parapluutjes. Absoluut humoristisch. Het gaat over sterke mensen die ondanks storm en regen dapper doorgaan. En jawel, aan de andere kant van de oceaan, in ex-zusterstad Temecula in Californië, staat eenzelfde beeld. Zo weten ze in dat warme zonnige land hoe wij Hollanders doorzetters zijn ondanks een leven in een waterig kikkerlandje. Maar dichterbij, in de Haagse Vondelstraat, staat een vergelijkbaar beeld. Hier is het een vader met één kind dat de regen trotseert. 

‘Singing in the Rain’ van Frans Kokshoorn (foto: Marian Kokshoorn). 

Maar ik denk ook aan zijn ‘De Dorpswacht’, aan de Franse Kerkstraat in het oude centrum van Voorburg. Vlakbij de straat waar zijn huis en atelier stond. Het is een beeld van een zittende man die bezoekers verwelkomt. De sterke expressie zit hem niet in details zoals een oog of mond. Die zit hem in de houding van het hoofd, de hoekige romp en de ledematen. Op het pleintje voor het woonzorgcentrum aan de Klaverweide staat zijn bronzen ‘De Mantel’. Het is een rechtopstaande jas, zonder lichaam, maar wel met armen. Eenzelfde soort beeld staat in Delfzijl. Kokshoorn werkte voornamelijk in was. De bronsgieter maakte er mallen van en dan werden de vormen in delen gegoten. Daarna werden die door Kokshoorn in elkaar gezet. Maar daarnaast werkte hij in hout en steen. 

Als kind was Frans Kokshoorn al gek op tekenen, maar aanvankelijk koos hij na de LTS en MTS voor een bouwkundige opleiding. Hij ging werken als bouwkundig tekenaar bij een architectenbureau. Van 1969 tot 1971 bezocht hij de Vrije Academie en daarna de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Beide in Den Haag. Pas na zijn opleiding stortte hij zich helemaal op het beeldhouwen. Hij vestigde zich als vrij kunstenaar en werkte een tijdje in een psychiatrisch ziekenhuis waar hij creatieve therapie gaf. Hij werd lid van de kunstenaarsgroep ‘Groep Delta’ en werd medeoprichter van ‘Kunstenaarsvereniging Brak’, later ‘Artibrak’ en ook van ‘Galerie Hoekvliet’ in de Kerkstraat en later op het Oosteinde. Ook gaf Kokshoorn jarenlang beeldhouwlessen en werkte hij in opdracht. Hij exposeerde veel, o.a. in Museum Swaensteyn. In 2004 ontving hij de driejaarlijkse Aart van den IJssel-kunstprijs van de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Bovendien was hij ereburger van ex-zusterstad Hranice 

Hij herstelde van corona, maar overleed aan een hersenbloeding. In zijn beelden leeft Frans Kokshoorn voort en zullen we hem niet vergeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant