Sport

Uppvisning av Perttu Hyvärinen som inte följde tränarens instruktioner: ”Jag gick för hårt ut och höll på att krokna på slutet”

Uppdaterad 22.03.2024 16:41.
Hyvärinen showade på upploppet som klar vinnare - Spela upp på Arenan

Perttu Hyvärinen såg till att herrarnas 10 kilometer i fristil inte blev särskilt spännande då han vann med klar marginal. Iivo Niskanen lämnade ett sent återbud och topptippade Remi Lindholm var långt efter.

FM i längdskidåkning arrangeras i Äänekoski och på fredagseftermiddagen kämpade herrarna om medaljer på 10 kilometer i fristil med intervallstart.

Inför tävlingen gällde Remi Lindholm och Iivo Niskanen som förhandsfavoriter. Under loppets gång kom ändå beskedet att Niskanen inte kommer till start.

Perttu Hyvärinen var tävlingens stora profil. Han inledde urstarkt och hade vid 3,6 kilometer redan över 13 sekunder till godo på tvåan Ristomatti Hakola. Ingen lyckades krypa närmare och Hyvärinen åkte i mål som klar etta.

Ristomatti Hakola åker skidor.
Bildtext Med 500 meter kvar var Ristomatti Hakola nästan sex sekunder efter Arsi Ruuskanen på tredjeplats.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Hyvärinen tog inte i på slutet, men vann ändå med 18 sekunders marginal till silvermedaljören Markus Vuorela. Bronset gick till Hakola som avslutade vasst och besegrade fyran Arsi Ruuskanen med 0,6 sekunder.

”Jag höll på att krokna på slutet”

Hyvärinen gav inget särskilt muntert intryck i Yles segerintervju.

– Fartfördelningen misslyckades helt. Jag gick för hårt ut och följde inte tränarens instruktioner. På slutet höll jag på att krokna.

– Tränaren sa att jag ska gå ut försiktigt och öka takten mot slutet, säger Hyvärinen som förstås var nöjd med resultatet.

Hyvärinen stod för en rejäl prestationshöjning i jämförelse med Faluns 20-kilometerslopp i söndags. Då var Lindholm bästa finländare på elfte plats, medan Hyvärinen fick nöja sig med en 25:e plats.

Inte heller före det hade Hyvärinen fått till det i världscupen. I Falun slutade han 25:a och 22:a, i Lahtis bröt han och i Minneapolis fick Hyvärinen nöja sig med en 33:e plats.

Remi Lindholm nästan minuten efter

Lindholm hade inget lyckat FM-lopp och skakade på huvudet då han åkte i mål. Han slutade åtta och blev nästan passerad av Hyvärinen som startade minuten senare.

Remi Lindholm åker i mål.
Bildtext Remi Lindholm åker i mål.
Bild: All Over Press

Inför loppet sa Lindholm att han är sliten. Under veckan har han tävlat i militär-FM.

På lördag står jaktstarter i klassisk stil på programmet. Damerna startar klockan 13.30 och herrarna klockan 14.30.