The Wayback Machine - https://web.archive.org/web/20121102101421/http://www.magasinett.org/tariff/article5074715.ece
...
Fellesforbundet, her ved 1. nestleder Anders Skattkjær (til venstre), er enige om en skisse med Byggenæringens Landsforbund, her ved Ketil Lyng. I midten, mekler Merete Smith. Foto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Ny minstelønn på 154,50

Oslo: Den nye minstelønna for fagutdannede bygningsarbeidere er på 154,50 kroner i timen. Og fra 1. april neste år 159 kroner. Byggenæringens Landsforening ga seg på det meste for å få slutt på streiken.

Hermann Möhring, Magasinett.org
Publisert 16.04.2010 kl 16:10 Oppdatert 19.04.2010 kl 16:42

Tips en venn på e-post:

...
Det ble til slutt enighet mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforbund (BNL), etter fire dager med streik. Fra venstre 1. nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær, riksmekler Merete Smith og Ketil Lyng i BNL. Foto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ble på lørdag enige om en ny tariffavtale. Streiken er dermed over med øyeblikkelig virkning, opplyste meklingsmann Merete Smith på pressekonferansen i ettermiddag.

– Jeg har den gleden av å meddele at partene i byggfagoppgjøret er blitt enige. Derfor er streiken over, sa en glad Merete Smith.

1 krone til alle

Byggfagoppgjøret endte med samme økonomisk ramme som for frontfagene. Det vil si 1 krone i timen i generelt tillegg til alle, pluss 0,50 i timen som såkalt likestillingstillegg. Antatt moderate lokale lønnstillegg i bedriftene, stipuleres den totale økonomiske rammen til 3,0 prosent i lønnsøkning.

50-øringen skal brukes som et eget lønnstillegg for kvinnelige bygningsarbeidere hvis det skulle vise seg at det finnes lønnsforskjeller på grunn av kjønn.

Praktiseres likelønn i byggebransjen, gis 50-øringen som generelt tillegg til alle. Likelønnstillegg kan imidlertid også brukes til spesielle tiltak for kvinnene i bransjen hvis Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening blir enige om det, forklarte meklingsmann Merete Smith på spørsmål fra Magasinet for fagorganiserte.

Minstelønna opp 12,75 kr.

En kraftig økning på hele 9 prosent, pluss en ytterligere regulering i 2011 på 2,9 prosent - det er resultatet av dragkampen om minstelønna i byggebransjen. Den nye minstelønna for fagarbeidere øker med hele 12,75 kroner siden 2008 (11,75 kr. siden i fjor) og ligger dermed på 154,50 kroner fra i dag av. Fra 1. april 2011 er minstefortjenesten garantert til 159 kroner.

Minstelønna for fagarbeidere øker dermed med nesten 23.000 kroner - 22.912 kroner, for å være nøye. Og med nye 8.775 kroner fra 1. april neste år. Til sammen nesten 31.700 kroner i løpet av avtaleperioden fram til våren 2012.

301.000 - og sosial dumping

Per i dag, 17. april, gir de nye tariffatsene fagarbeiderne i byggebransjen en garantert årlig grunnlønn på 301.275 kroner, altså før eventuelle tillegg. Fra 1. april 2011 vil den være på 310.050 kroner. Et godt utgangspunkt for fremtidig rekruttering av unge fagarbeidere til byggebransjen.

301.275 kroner før tilleggene inngår i den såkalte allmenngjøringsforskriften for byggeplasser over hele landet og er dermed den offisielle grensen for hva som karakteriseres som sosial dumping for bygningsarbeidere med fagbrev. Det er særlig utenlandske arbeidere som lønnes etter minstelønnssatsen.

Hvis Fellesforbundets medlemmer gir grønt lys for meklingsforslaget, har forbundet LO én måned på seg til å begjære fornyelse av allmenngjøringsforskriften for byggeplassene over hele landet. Godtar Tariffnemnda begjæringen, gjelder overenskomstens nye satser for allmenngjøringen.

Avtalt regulering også i 2011

Det nye er en reguleringsbestemmelse for tariffoppgjør i såkalte mellomår, noe som Fellesforbundet har krevd i en årrekke. For 2011 ble partene altså enige om et nytt minstelønnsløft på 4,50 kroner i timen fra 1. april 2011 - til 159 kroner.

Fra neste hovedoppgjør av i 2012 skal Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ha faste forhandlinger om regulering av minstelønna - med utgangspunkt i den faktiske lønnsveksten i bransjen. Dette gjelder altså både mellomoppgjør og såkalte samordnede oppgjør, altså hvis LO og NHO skulle forhandle sentralt og ikke LO-forbundene med sine motparter.

Denne reguleringsbestemmelsen blir del av Fellesoverenskomsten for byggfag fra tariffoppgjøret i 2012.

Etter årets mekling for byggebransjen utgjør minstelønna for fagarbeidere 76 prosent av tariffens grunnlag for overtidsberegning, fortsatt et godt stykke unna det som sto på de streikendes t-skjørter som langtidsmål: 85 prosent.

271.000 for ufaglærte

Her er de andre minstelønnssatsene:

Ny minstelønn for arbeidstakere uten fag- eller svennebrev er på 139 kroner i timen (143 kroner fra 1. april 2011). Det betyr en økning på 10,50 kroner i timen siden mellomoppgjøret i fjor.

Den gir en fremtidig årslønn på 271.050 kroner, uten tillegg. Også denne lønnssatsen inngår i den såkalte allmenngjøringsforskriften for byggeplasser over hele landet - for ufaglærte arbeidere.

Minste timelønn for bygningsarbeidere med minst ett års bransjeerfaring er fra nå av på 144,50 kroner, opp 12 kroner siden forrige hovedoppgjør i 2008 (11 kroner siden i fjor). Fra 1. april 2011 blir den 149 kroner.

Ny garantert minstelønn for unge arbeidstakere (under 18 år) er nå 93 kroner i timen (96 fra 1. april neste år).

Den nye satsen for beregning av overtid er heretter 202,83 kroner i timen. I tillegg er en rekke satser i overenskomsten blitt økt.

Regulering av akkordtariffene

Partene ble også enige om en annen meklingsnøtt - akkordtariffene. Satsene ble indeksregulert med 4,8 prosent. Også her fikk Fellesforbundet gjennomslag for til dels nye reguleringsbestemmelser, særlig en presisering av hva som er grunnlaget for justering av akkordtariffene framover. Dessuten er det tatt inn rutiner for ombudsavgjørelser, noe som heller ikke fantes tidligere.

Regulering av offshoretillegg

Den nye satsen for offshoretillegget er på 59,22 kroner. Det er en økning på 4,57 kroner siden hovedoppgjøret i 2008. I fremtidige tariffoppgjør skal tillegget, som særlig gjelder arbeidstakere innen de såkalte iso-fagene (stillas, korrosjon, isolering mm.), reguleres med den prosentvise økningen for Verkstedoverenskomsten, basert på NHOs statistikk.

Fellesforbundets delegasjon anbefalte meklingsforslaget mot én stemme, mens arbeidsgivernes anbefaling i BNL var enstemmig.

  • Uravstemningen blant Fellesforbundets medlemmer over meklingsforslaget gjennomføres 28. april, samme dag som for forslagene til frontfagene og hotell, restaurant og reiseliv.

** Her kan dere lese meklingsmannens forslag. **

** Meklingsresultatet i korte trekk **

** BNLs første reaksjon etter streikens slutt **

** Og HER kan du høre Fellesforbundets 1. nestleder Anders Skattkjær. **


KONTAKT:

Besøk: Storgata 33 (2. etasje)
Post: Postboks 8964, Youngstorget, 0028 Oslo
Telefon: 48101916

E-post:Redaksjonen
Ansatte i Magasinet for fagorganiserte

REDAKSJONEN:

Ansvarlig redaktør:
Eline Lønnå

REDAKTØRANSVAR:

Magasinett.org er medlem av Fagpressen
og redigeres i tråd med
Redaktørplakaten
Vær Varsom-plakaten
Tekstreklame-plakaten

UTGIVER:

Fellesforbundet
Lilletorget 1,
0184 Oslo
Tlf.: 23 06 31 00
Forbundsleder:
Arve Bakke

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.