Januskop

type sculptuur
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KehppKukkieBot (overleg | bijdragen) op 11 feb 2017 om 17:55. (→‎top: Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1534/weleens_wel_eens/ Bij ook is de kans op valse positieven, replaced: wel eens → weleens met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

In de beeldhouwkunst en schilderkunst is een januskop een hoofd met zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een gezicht. Het is genoemd naar de Romeinse god Janus, die in een van zijn verschijningsvormen twee gezichten had. Een modern voorbeeld is Quirinus Krinkel, een personage uit de Harry Potter boeken, een man met twee gezichten (zowel letterlijk als figuurlijk). Een voorbeeld in eigen land is het beeld van de Stenen Man in Harlingen.

Buste van Janus Bifrons in de Vaticaanse Musea.

In de literatuur wordt de term januskop wel gebruikt om te benadrukken dat iets diverse - vaak tegengestelde - eigenschappen of karakteristieken kan hebben. Hierbij wordt dus gebruikgemaakt van beeldspraak.

In de radartechnologie zijn in het verleden weleens systemen uitgerust met twee antennes die rug aan rug op hetzelfde aandrijfmechanisme waren gemonteerd. Ook dit werd een januskop genoemd.