Hopp til innhold

Massivt jordskred i Leksvik – 80 personer evakuert

Et 1,3 kilometer bredt jordskred strekker seg langs strandlinjen i Leksvik. Raset sendte en gravemaskin til sjøs. Om lag 80 personer er evakuert, og politiet vurderer å utvide evakueringssonen.

Det har gått et jordras i vel én kilometers bredde i Leksvik. En gravemaskin ble tatt av raset, og 35 boliger er evakuert.

Et stort jordras gikk i forbindelse med fylling av en molo i Leksvik. 35 husstander er evakuert, og politiet vurderer nå å evakuere enda flere. Dronefoto: Tariq Alisubh

Det massive jordraset gikk i forbindelse med anleggsarbeid i Leksvik klokken 12 onsdag.

  • Hvor? Ved nyoppførte fritidsboliger på Hjellup øst for Leksvik sentrum.
  • Omfang? Strekker seg 1,3 kilometer langs strandsonen.
  • Antall evakuerte? Cirka 80 mennesker fordelt på 35 boliger.

Avbrøt evakuering på sykehjem

To geologer gjorde seg onsdag kveld ferdig med sine foreløpige undersøkelser i havbunnen utenfor rasstedet. Ved 18-tiden gikk i møte med politiet.

Skredet er en lokal hendelse i strandsonen. Det er kartlagt kvikkleire i nærheten. NVE kan ikke utelukke flere ras i Leksvik.

– Ferdsel langs skredkantene frarådes fordi skredmassene fortsatt er ustabile med fare for utrasing, sier Kari Øvrelid, regionsjef i NVE.

Politiet har besluttet ikke å evakuere flere enn de 35 boligene. Et sykehjem var i ferd med å evakueres, men dette ble avbrutt etter rapport fra geologene.

Det er ikke klart når de om lag 80 personene får komme hjem igjen. Ifølge politiet må de i alle fall belage seg på å være hjemmefra til torsdag kveld.

Ras i Leksvik

Jordraset strekker seg 1,3 kilometer. Geologer undersøker om det kommer til å gå flere ras i Leksvik.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Eier: – Et sjokk

NVE-sjef Kari Øvrelid, sier til NRK at jordraset er av samme type som det undersjøiske raset på Nord-Statland i 2014. Dette førte til flodbølge.

Jordraset gikk i forbindelse med fylling av en molo til en småbåthavn, like ved nyoppførte fritidsboliger ved sjøen. Ingen mennesker skal være tatt av raset, men en gravemaskin som jobbet med anleggsarbeid på stedet havnet på sjøen.

Innehaver av Hjellup Fjordbo, Ola Hjellup, var ikke hjemme da raset gikk. Han var på Inderøy da han fikk «en utrolig beskjed».

– Det er et sjokk. Vi starter sesongen nå. Vi har forberedt oss på det, og hadde aldri trodd at det kunne skje. Så fikk vi beskjed om at den delen av moloen som ikke lå på fjell, har rast ut i sjøen. Likedan at mye av jordet på østsiden av oss ble med i raset, og naustet og båter. Det hadde vi aldri trodd kunne skje, forklarer eieren.

– Det som er bra med alt dette, er at ikke liv har gått tapt.

Hjellup sier at han både har søkt og fått godkjent prosjektet. Etter det han kjenner til, ligger det meste av småbåthavna på fjell. Det er fastleire utenfor der igjen.

Ras i Leksvik

En gravemaskin havnet på sjøen under jordraset. Ingen personen skal ha blitt skadd.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Satt inne i gravemaskinen

Nils Magnus Hjellup driver entreprenørfirmaet som jobbet på stedet da raset gikk. En av hans ansatte var inne i ei gravemaskin, men rakk å komme seg ut før raset tok maskinen.

– Det begynte bare å sige, men nå ringer politiet meg, jeg må ta den, sier Hjellup.

– Vi må organisere mye her. Det er et ras som er en kilometer langt langs strandlinja. Raset har skjedd nede i sjøen for det meste, og så har det spist seg litt opp på land.

Evakuerte samles

De evakuerte samles i Leksvik samfunnshus. Ifølge Fosna-Folket skal omtrent 100 personer evakueres.

Leif Willy Berg

Leif Willy Berg er evakuert fra rasområdet.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– De ringte til naboen vår, og sa at vi måtte evakuere. Jeg trodde at det var tull til å begynne med, for vi bor trygt. Men det var nok fordi veien kunne rase ut, sier Leif Willy Berg.

Han kjenner ikke til at det har gått ras i området tidligere.

Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt sier at mange som skulle evakueres var på jobb og noen på skole da raset gikk. Politiet ber folk følge med på beskjedene de gir.

Indre Fosen kommune har satt krisestab grunnet raset.

– Vi prøver å legge til rette slik at vi kan legge til rette i denne vanskelige situasjonen, sier ordfører Steinar Saghaug til NRK.

– Dette går innpå folk. Det er et lite samfunn, så det er mange som blir berørt i denne sammenhengen.

Kommunen har løpende kontakt med politiet om hvilken informasjon de kan gi til innbyggerne.

Ras i Leksvik

Det ligger nyoppførte fritidsboliger like ved rasstedet.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Stor utrykning

Nødetatene rykket ut stort etter at meldingen om raset kom.

– Det er politibiler, brannbiler, ute i sjøen her henger det helikopter i lufta, det er fly i lufta, det strømmer båter til, sa NRKs reporter Ingrid Lindgaard Stranden. som var på stedet.

Veien til rasområdet er stengt, og det er ikke mulig for andre enn hjelpemannskaper å komme seg dit. Fra der hun sto, så hun biler komme og snu.

– I husene rundt meg her som ligger noen hundre meter eller et stykke unna raset, men på samme veien som går ned til raset, så er det mørkt i vinduene. Vi ser også at det er folk som er nysgjerrige her, som er rundt i området og lurer på hva som foregår, sa Stranden.

Et Sea King redningshelikopter. Kystvaktskipet KV Njord og en brannbåt fra Trondheim kom til stedet for å bistå politiet.

Redningsselskapet i Levanger er i stående beredskap på basen i Levanger og avventer videre ordre fra Hovedredningssentralen.

Ras i Hjelopveien