Ion Mihai Pacepa a murit de COVID-19. Un apropiat al fostului şef de la DIE: "Boala a realizat ceea ce asasinii sponsorizaţi de România nu au putut"

Ion Mihai Pacepa, unul dintre cei mai mari foşti spioni ai României şi fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe al Romaniei, a murit la vârsta de 92 de ani, potrivit publicistului Ronald J. Rychlak, un apropiat al fostului general de securitate din perioada comunistă, relatează theepochtimes.com.

47769 afișări
Imaginea articolului Ion Mihai Pacepa a murit de COVID-19. Un apropiat al fostului şef de la DIE: "Boala a realizat ceea ce asasinii sponsorizaţi de România nu au putut"

Ion Mihai Pacepa a murit de COVID-19, susţine un apropiat al fostului şef al DIE. "Boala a realizat ceea ce asasinii sponsorizaţi de România nu au putut"

"În primele ore ale dimineţii de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce o recompensă de 2 milioane de dolari şi două echipe separate de asasini sponsorizaţi de România nu au putut. Ion Mihai Pacepa, „Mike” celor care l-au cunoscut, a fost chemat la ceruri pentru răsplata sa veşnică", a scris Ronald J. Rychlak, un apropriat al fostului şef de la DIE.

Jurist, publicist şi profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Mississippi, Ronald J. Rychlak a scris, alături de Ion Mihai Pacepa, cartea „Dezinformarea”.

Pacepa s-a născut la Bucureşti în 1928. A studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din Bucureşti, dar, înainte de absolvire, a fost recrutat în agenţia de poliţie secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea. A fost iniţial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securităţii. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informaţii Externe, relatează theepochtimes.com.

Pacepa a urcat ierarhic în cadrul serviciului de informaţii ajungând şef al staţiei din Frankfurt, Germania de Vest, în 1957, apoi şef al noului departament de spionaj industrial al României. A fost considerat un om cheie pentru Nicolae Ceauşescu.

Totuşi în 1978 acesta a dat o lovitură puternică Securităţii şi regimului lui Nicolae Ceauşescu prin fuga sa în Vest.

CITEŞTE AICI ISTORIA FĂRĂ PERDEA | Fuga lui Pacepa: cutremurul care a distrus încrederea lui Ceauşescu în Securitate

Ion Pacepa, cel mai căutat dezertor din timpul Războiului Rece

După mai bine de două decenii în care a fost spion al României, Pacepa a devenit, în 1972, adjunct al şefului DIE (Direcţia de Informaţii Externe) şi consilier de top al lui Nicolae Ceauşescu, scrie Monitorul Apărării şi Securităţii. Cu toate acestea, în 1978, pe când se afla în Germania de Vest, în timpul unei operaţiuni ordonate de Ceauşescu, acesta s-a îndreptat către Ambasada SUA, unde a cerut azil politic. Imediat ce a ajuns în SUA, Pacepa a început să povestească serviciilor secrete ale Statelor Unite cum omologii lor inamici coordonează unele dintre cele mai secrete şi infame activităţi, se arată pe wnd.com.

Se pare că vestea acestei dezertări l-ar fi impins pe Ceauşescu să pună o recompensă de 2 milioane de dolari pe capul fostului spion, astfel că acesta a trăit pentru mulţi ani sub acoperire. Printre asasinii trimişi să îl omoare pe Pacepa se număra şi Ilich Ramirez Sanchez sau, aşa cum mai este cunoscut, „Carlos Şacalul”.

Potrivit raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat în 2006, generalul Ion Pacepa a jucat un „rol excepţional în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii”.

În ultimii ani de viaţă, Ion Pacepa a scris articole legate de domeniul securităţii naţionale în The Wall Street Journal, The Washington Times sau The Observer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici